Turističkom i sportskom sektoru 202 milijuna eura

12. siječnja 2021.

Foto: Pixabay

Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora vrijednih oko 202 milijuna eura ili 1,53 milijardi kuna za potporu poduzećima svih veličina koja djeluju u sportskom i turističkom sektoru, a pogođenima pandemijom koronavirusa, priopćeno je iz EK.

"Poduzeća aktivna u turističkom i sportskom sektoru posebno su teško pogođena pandemijom koronavirusa. U ova teška vremena hrvatski će program tim poduzećima omogućiti pristup likvidnosti da bi se očuvao kontinuitet njihove gospodarske aktivnosti. U skladu s pravilima EU-a i u suradnji sa članicama, nastavljamo tražiti izvediva rješenja za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa", kazala je izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Kako je priopćeno iz EK, program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore, a glavna mu je svrha potpora poduzećima da dobiju pristup likvidnosti kako bi očuvala kontinuitet svoje gospodarske djelatnosti.

Potpora će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove.

Konkretno, potpora u obliku subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove neće biti veća od 800.000 eura po poduzetniku.

I potpora u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i zajmove za ulaganja ne premašuje 800.000, a odnosi se na nove zajmove s dospijećem od najviše šest godina. Pokriće jamstva ograničeno je na 90 posto glavnice zajma ili na 35 posto ako je riječ o jamstvima za pokrivanje gubitaka u portfelju duga (first-loss guarantees).

Kako se navodi u priopćenju, predviđena je minimalna nadoknada jamstva. Program sadržava i adekvatne zaštitne mjere kako bi banke ili druge financijske institucije potporu doista usmjerile prema korisnicima kojima je potrebna.

Potpora će biti odobrena najkasnije do 30. lipnja 2021., i to samo poduzećima koja se 31. prosinca 2019. nisu smatrala poduzećima u teškoćama, uz iznimku mikropoduzeća i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su 31. prosinca 2019. već bila u teškoćama, navodi se u priopćenju EK.

Hina/P.hr