Edelman Trust Barometar pokazao da građani najviše vjeruju biznisu

17. svibnja 2022.

Foto: Shutterstock

Istraživanje svjetske komunikacijske kompanije Edelman pokazalo je kako je povjerenje građana u kompanije od 61 posto na prvome mjestu te ispred nevladinih organizacija u koje povjerenje ima 59 posto, u vladu 52 posto i medije 50 posto ispitanika.

"Biznis sada mora biti stabilizirajuća snaga koja pruža konkretne aktivnosti i rezultate u najkritičnijim društvenim pitanjima. Društveno vodstvo sada je postala temeljna funkcija poslovanja", rekao je Richard Edelman, izvršni direktor Edelmana.    

Istraživanje je provedeno u studenome 2021. godine na više od 36.000 ispitanika u 28 zemalja svijeta u obliku 30-minutnoga online intervjua, a ovogodišnje izdanje otkrilo je začarani krug nepovjerenja koje prijeti stabilnosti društva.

Primjerice, vidljiv je pad povjerenja u demokracije, pa tako svojoj vladi vjeruje tek 50 posto Francuza, 46 posto Nijemaca, 44 posto Britanaca i 43 posto Amerikanaca. Štoviše, ni jedna razvijena zemlja ne vjeruje da će njima ili njihovim obiteljima biti bolje u idućih pet godina.

Građani žele da upravo kompanije popune tu prazninu i preuzmu veću ulogu u klimatskim promjenama, ekonomskoj nejednakosti, prekvalifikaciji radne snage i rješavanju rasne nepravde.

Istraživanje je pokazalo da gotovo šest od 10 zaposlenika očekuje da će njihov izvršni direktor zauzeti stav o društvenim pitanjima, dok 64 posto investitora želi podržati tvrtke usklađene s njihovim vrijednostima.

P.hr/I.G.