Ecofin prihvatio preporuke o spremnosti RH za euro

18. lipnja 2022.

Bruno Le Maire/ Foto: VladaRH
Ministri financija država članica EU-a prihvatili su u Luxembourgu preporuku o spremnosti Hrvatske za ulazak u europodručje, što je još jedan od proceduralnih koraka do konačne odluke koja će biti donijeta 12. srpnja. "Velik dan za Hrvatsku, zadnji koračić prema formalnoj odluci o ulasku u euro od 1. siječnja 2023. godine”, izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar financija Zdravko Marić.
 
 
"Velik dan za Hrvatsku, zadnji koračić prema formalno odluci o ulasku u euro od 1. siječnja 2023. godine. Od pridruživanja europodručju koristi neće imati samo Hrvatska nego i sama eurozona, koja će uskoro brojati 20 zemalja članica, izjavio je u petak u Luxembourgu potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.
 
I predsjedatelj Ecofina Bruno Le Maire nazvao je to odličnom viješću.
 
"To je odlična vijest, priznanje za značajne napore koje je Hrvatska napravila. Sretan sam zbog hrvatskog pridruživanja euru. Vjerujem da to dokazuje da se Europska unija nastavlja jačati i integrirati i da je to u današnjim turbulentnim okolnostima najbolja vijest koju možemo imati", istaknuo je francuski ministar financija Le Maire, te je dodao je je posebno vezan za Hrvatsku, jer je u njoj započeo svoju diplomatsku karijeru prije 30-tak godina.
 
 
P.hr/ Vlada RH