EBRD prošle godine u Hrvatskoj uložio 176 milijuna eura

28. siječnja 2022.

Foto: Shutterstock

Prema konačnim rezultatima poslovanja, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u 2021. bilježi svoje najveće ulaganje u Hrvatsku u posljednje tri godine, uloživši 176 milijuna eura u projekte u privatnom sektoru s fokusom na potporu poduzećima pogođenim COVID pandemijom.

Ukupni iznos ulaganja u Hrvatskoj do danas iznosi 4,1 milijardu eura, a trenutna vrijednost portfelja jest 850 milijuna eura. Tijekom prošle godine povučeno je 200 milijuna eura, što pokazuje da se sredstva EBRD-a rabe za aktivnu potporu hrvatskom gospodarstvu.

"EBRD je jako aktivan u Hrvatskoj, ali nije tu samo kako bi financirao projekte", rekla je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Tim EBRD-a prikupio je više od 100.000 eura za žrtve potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji zahvaljujući inicijativi svojih djelatnika i programu Banke Community Initiative. Prikupljenim sredstvima podržat će se opremanje zgrade Dječjeg doma Vrbina Sisak, izgradnja nove Sobe čuda za djecu s posebnim potrebama u regiji te financirati izgradnja i obnova nekoliko privatnih domova za ugrožene obitelji, navodi se u priopćenju.

Ističu da će fokus EBRD-a u 2022. biti na razvoju i poticanju tržišta obnovljivih izvora energije te da je taj pristup usklađen s prioritetima Vlade Republike Hrvatske, koja je nedavno uvela novi program potpora za ulaganja u obnovljive izvore energije, za koje se očekuje da će privući nova ulaganja u sektor te pridonijeti ostvarenju ciljeva kad je riječ o energiji iz obnovljivih izvora, uključujući i ciljeve utvrđene u nacionalnom Planu za oporavak i otpornost.

"Za Hrvatsku je ključno provesti korake nužne za unaprjeđenje elektroenergetske mreže kako bi se omogućilo što kvalitetnije priključivanje obnovljivih izvora energije u nacionalnu mrežu. U partnerstvu s gospodarskim interesnim udruženjem Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), EBRD je izradio akcijski plan kojim se identificiraju prioritetna ulaganja i aktivnosti, kako bi se omogućila nesmetana integracija obnovljivih izvora energije u energetsku mrežu zemlje. EBRD i OIEH također su izradili sveobuhvatan vodič za investitore u sektoru, koji je dostupan na web-stranici OIEH-a. Izradu studija financirala je Banka iznosom od 150.000 eura", kažu u EBRD-u.

 

P.hr/I.B.