DZS: Promet industrije na godišnjoj razini porastao za 9,6 posto

26. svibnja 2023.

Foto: Shutterstock

Ukupni promet industrije u ožujku ove godine porastao je za 3,1 posto u odnosu na veljaču te 9,6 posto prema ožujku lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u ožujku je prema istom mjesecu lani na domaćem tržištu porastao za 8,1 posto, a na nedomaćem za 12,5 posto.

U odnosu na veljaču, u ožujku je ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije na domaćem tržištu porastao za 1,1 posto, a na nedomaćem za 5,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku ove godine u usporedbi s ožujkom lani promet trajnih proizvoda za široku potrošnju porastao za 33,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 18,5 posto, kapitalnih proizvoda za 7,8 posto i intermedijarnih proizvoda za 4,3 posto.

Istodobno je promet energije manji za 19,1 posto.

Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

Na mjesečnoj razini, po industrijskim grupacijama ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 42,2 posto, kapitalnih proizvoda za 7,8 posto, intermedijarnih proizvoda za četiri posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije manja je za 19,1 posto.

 

Hina/P.hr