DZS: Inflacija u rujnu skliznula na 6,6 posto

29. rujna 2023.

Foto:Shutterstock

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 6,6 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto, objavio je u petak DZS.

To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom na to da je u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto.

Stopa od 6,6 posto najniža je stopa inflacije od veljače prošle godine, kada je iznosila 6,3 posto.

Prije mjesec dana, kada je objavljeno da je inflacija u kolovozu porasla prvi put nakon osam mjeseci pada, sa 7,3 na 7,8 posto na godišnjoj razini, Vlada je na razgovore pozvala predstavnike najvećih domaćih trgovačkih lanaca.

Polovicom rujna Vlada je paketom mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva ograničila cijene za ukupno 30 grupa proizvoda, među kojima nekih vrsta jogurta, sira, riže, toaletnog papira...

Još u prethodnim paketima mjera Vlada je ograničila cijene sedam osnovnih prehrambenih proizvoda uključujući suncokretovo ulje, mlijeko, brašno... Već dulje od godinu dana ograničena je i cijena struje, a kontroliraju se i cijene benzina te drugih naftnih prerađevina.

Nastavljeno popuštanje inflacije

Tako je, nakon rasta u kolovozu, u rujnu nastavljeno postupno popuštanje inflacije, koje traje od studenoga prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 13,5 posto.

U danas objavljenom izvješću DZS-a navodi se da su, promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene hrane, pića i duhana u rujnu u prosjeku porasle za 9,6 posto na godišnjoj razini, usluga za 6,9, industrijskih neprehrambenih proizvoda za 4,6, a energije za 3,9 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda u prosjeku porasle za 2,4, a energije za 1,5 posto.

S druge strane, cijene usluga pale su u prosjeku za 1,0, a hrane, pića i duhana za 0,6 posto.

HIPC skliznuo na 7,3 posto

Promatra li se harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC), koji uključuje i potrošnju stranih gostiju, u rujnu je u Hrvatskoj inflacija na

 

Hina/P.hr