Dukat po šesti put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka

23. lipnja 2022.

Otkupna cijena mlijeka od 1. kolovoza bit će veća za 15 lipa, a od početka godine za 80 lipa po litri mlijeka

Foto:Dukat

Kako bi očuvao proizvodnju mlijeka na svome otkupnom području, Dukat po šesti put ove godine podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će svojim kooperantima za svaku predanu litru mlijeka od 1. kolovoza plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno 80 lipa više po litri od početka godine.

U odnosu na kolovoz prethodne godine, Dukat je svojim kooperantima povećao otkupnu cijenu mlijeka za 35 posto čime im nastoji dijelom kompenzirati rast ulaznih troškova.

Ipak, u tvrtki naglašavaju kako prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače.

"Ulaganjem u otkupnu cijenu mlijeka, koje od početka godine iznosi 115 milijuna kuna, nastojimo svojim kooperantima kompenzirati strelovit rast ulaznih troškova i cijena energenata. Važno je pri tome naglasiti kako prerađivačka industrija ne može samostalno i bez participacije države sanirati probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je danas na koljenima. Vjerujemo da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova u proizvodnji mlijeka dodatnim plaćanjima i tako održati proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj", rekao je Duško Glišić, direktor Dukata.

Duško Glišić

Duško Glišić / Foto:Dukat

Domaćom proizvodnjom pokriva se samo 50 posto potreba za mlijekom

Dodao je kako se isto odnosi i na prerađivačku industriju koja se bori s enormnim rastom cijena energenata, ambalaže i svih drugih ulaznih troškova.

Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih 10 godina smanjena je za 28,8 posto, sa 602 milijuna kilograma u 2012. godini na 429 milijuna kilograma u 2021. godini.

Ako uzmemo u obzir da Hrvatska treba oko 950 milijuna kilograma mlijeka godišnje, dolazimo do alarmantnog podatka o tome da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao država prehrambeno ovisni o uvozu ključnih prehrambenih proizvoda – mlijeka i mliječnih proizvoda.

P.hr/I.B.