Drvoprerađivači osjećaju blage komercijalne pomake

14. svibnja 2020.

Foto:Pixabay

Situacija u drvoprerađivačkom sektoru, u odnosu na travanj, pokazuje nastavak trenda blagog jačanja komercijalnih aktivnosti, prije svega komunikacije s inozemnim kupcima koji su započeli svoje proizvodne i trgovačke aktivnosti, iako izostaju veće i ozbiljnije narudžbe, rečeno je na webinaru drvoprerađivačkog sektora.

"Proteklih tjedana intenzivno smo komunicirali s Ministarstvom poljoprivrede i treba ponoviti kako je odrađen dobar posao, posebno u vezi s naknadama za OKFŠ. Podrška Vlade i Ministarstva bila je dobrodošla, no sada sektoru trebaju sredstva za likvidnost. Tržište parketa lagano se pokreće. To se prije svega odnosi na tržišta Njemačke, Austrije i Švicarske, a ima pomaka i na tržištima Italije i Francuske. Smatram da će se situacija normalizirati za naredna dva-tri mjeseca", rekao je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Nastavlja se i pritisak kupaca na smanjenje cijena u svim podsektorima, a posebno u dijelu prodaje primarnih proizvoda, gdje su često dampinške cijene uvjet za nastavak poslovanja. Svi su komercijalni pomaci na tržištu dobrodošli, međutim, objektivni pad proizvodnje sada se kreće na prosječnoj razini od oko 50 posto, dok se kod nekih proizvodnih subjekata pad u prihodima kreće u rasponu od 30 do 80 posto.

"Krizom je pogođena cijela drvna industrija, a posebno veliki drvoprerađivački subjekti koji se bave proizvodnjom namještaja. Kriza je tijekom 2008. godine ostavila posljedice na radu mnogih proizvođača namještaja i oporavak neće biti jednostavan niti će se dogoditi u kratkom roku. Inzistiramo na brzom rješavanju kredita za likvidnost jer o tome ovisi niz naših poslovnih aktivnosti", rekao je predsjednik Uprave DI Klana Miladin Marković, koji je skrenuo pozornost na probleme oslobađanja plaćanja naknade za obnovljive izvore energije te istaknuo kako je drvna industrija veliki potrošač električne energije i ne bi smjela biti diskriminirana. 

Kronični nedostatak likvidnih sredstava

Neizvjesnost dominira u svim segmentima prodaje i tržišnog djelovanja, stoga tvrtke teško mogu planirati sirovinske, kadrovske i tehničke aspekte proizvodnje, posebice planiranje priljeva i osiguravanje potrebnih financijskih sredstava. Najveći problem odnosi se na kronični nedostatak likvidnih sredstava jer su tvrtke do sada koristile ili vlastite rezerve ili Vladine potpore za podmirenje obveza u ožujku i travnju.

"Već neko vrijeme čekamo kredit za likvidnost, nadam se da će to biti vrlo brzo riješeno jer nam o tome ovisi planiranje i organizacija poslovanja. Što se tiče Spačve, u ožujku nam je promet bio manji za 25 posto, a u travnju za čak 50 posto, ali vidimo znakove oporavka. Talijani i Francuzi počeli su raditi, pa očekujemo da će se situacija uskoro normalizirati", rekao je predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar.

Posebice su ugrožene velike tvrtke s visokim radno intenzivnim učešćem, stoga je presudno važno odobravanje kreditne linije u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, dok se danas s velikom zabrinutošću primila informacija kako je HAMAG-BICRO obustavio primanje zahtjeva za odobravanje kredita za male i srednje poduzetnike.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je Vlada donijela horizontalne mjere koje vrijede za sve resore, pa tako i za drvoprerađivačku industriju, koja je poprilično pogođena u ovim poremećajima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

"Isto tako, želim jasno naglasiti kako se upravo za poljoprivredu, ribarstvo i drvoprerađivačku industriju trenutačno radi na pronalasku dodatne podrške i na novim izvorima financiranja, uz navedene horizontalne mjere Vlade. Voljeli bismo vidjeti kako i ovaj sektor to primjećuje jer uprave u Ministarstvu odrađuju veliki posao. Što se tiče kreditne linije za likvidnost velikih subjekata - to je u postupku realizacije s HBOR-om. Treba istaknuti kako se radi o povećanim de minimis potporama u visini od 800.000 eura, u skladu s tumačenjem Ministarstva financija", rekla je ministrica Vučković te navela kako su učinili sve što je potrebno da bi pronašli dodatna sredstva za male i srednje subjekte iz sektora.

"Stoga ćemo nastaviti sa subvencijama sektoru, i to na način da su se u Programu ruralnog razvoja unutar mjere 8 predvidjela dodatna sredstva za drvnu industriju i već su pristigla 54 zahtjeva", zaključila je Vučković.

P.hr/I.Grgić