Drvni sektor u Hrvatskoj pokazao žilavost i inovativnost

23. studenoga 2021.

Foto: Shutterstock

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je kako je drvni sektor u Hrvatskoj u proteklim desetljećima pokazao žilavost i inovativnost te je dokazao da pojedini segmenti hrvatske industrije mogu, uza sve izazove, itekako uspješno funkcionirati.

Na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca "Drvno-prerađivačka industrija RH u okviru europskog zelenog plana - energetski izazovi" Ćorić je poručio kako će se u idućem razdoblju u svim segmentima naše prerađivačke industrije tražiti iskorak i da će ga se pokušati maksimalno poduprijeti, ponajprije kroz financijske omotnice koje su nam na raspolaganju.

"Prvi korak u tom smjeru je natječaj, koji je dovršen, za povećanje tehnološke i digitalne razine u prerađivačkoj industriji, koji je vrijedan više od milijardu kuna. Drvno-prerađivački sektor može računati na daljnju potporu za povećanje konkurentnosti, ulaganja u digitalizaciju procesa i povećanje proizvodnih kapaciteta, rekao je Ćorić, te je istaknuo da hrvatska prerađivačka industrija, do kraja mandata ove Vlade, mora napraviti dodatan iskorak u povećanju izvoza.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan rekao je kako su drvno-prerađivačkoj industriji potrebna snažna ulaganja u inovativne tehnologije, koje će donijeti veću učinkovitost i dodanu vrijednost proizvoda, a istodobno, uz korištenje "zelenih fondova", i nižu potrošnju energije te veću energetsku učinkovitost.

"Hrvatski drvni sektor je jedna od rijetkih gospodarskih grana gdje imamo domaće sirovine, ne ovisimo o uvozu, i to moramo maksimalno iskoristiti te, uz kvalitetnu suradnju sa sjajnim hrvatskim dizajnerima, stvarati proizvode s puno većom dodanom vrijednosti i tako realizirati potencijale drvne industrije", poručio je Furjan.

Stvaranje proizvoda veće dodane vrijednosti

Predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije Ivić Pašalić smatra kako ta industrija treba težiti stvaranju proizvoda veće dodane vrijednosti kako bi se povećala proizvodnja i izvoz te promijenili trendovi u vanjskotrgovinskoj bilanci.

Hrvatska ima negativnu bilancu u robnoj razmjeni, a drvna industrija je jedina koja ima suficit oko 230 milijuna eura, a promjene koje ćemo raditi idućih godina imaju za cilj da to bude još bolje, istaknuo je. 

Napominjući kako je konferencija posvećena energetici, Pašalić je među temama skupa istaknuo i racionalnije korištenje energije u drvno-prerađivačkim tvrtkama, a analizirat će se i što se od energenata koje te tvrtke proizvode može iskoristiti u pokušaju da se Hrvatska dekarbonizira, ponajprije u vezi s proizvodnjom peleta. 

"Mi proizvodimo oko 450 tisuća tona peleta, ali, nažalost, svega 20 posto se potroši u Hrvatskoj. I tu imamo nekoliko prijedloga za povećanje domaće potrošnje, prije svega, smanjivanje PDV-a kako bi taj energent postao dostupniji našim građanima", rekao je Pašalić te zamolio mjerodavno ministarstvo za potporu kako bi se u javnim institucijama, umjesto loživog ulja, upotrebljavali peleti, što bi bila potpora toj industriji.

Hina/P.hr