Drvna industrija traži dodatne krizne mjere

20. ožujka 2020.

Foto: Hrvatski drvni klaster

Hrvatski drvni klaster proveo je ad hoc anketiranje većih drvoprerađivačkih subjekata radi utvrđivanja razine prisutnih ograničenja u poslovanju. Prikupljeni su i komentari do sada usvojenih mjera. Veće tvrtke uglavnom rade, no otpreme i plaćanja su u zastoju. Upravo ovih dana stižu i službene obavijesti o odgodama isporuka za 30 dana od kupaca iz pojedinih zemalja, poput Švicarske i Belgije koja je proglasila karantenu za cijelo područje, a vanjske granice zatvaraju se diljem Europe.

Predsjednik Hrvatskoga drvnoga klastera Stjepan Vojinić predlaže Ministarstvu poljoprivrede metode za poboljšanje i brže djelovanje institucija. Ovih dana vrlo su aktivne i druge sektorske udruge i asocijacije, pa su se pismima prema Ministarstvu, odnosno ministrici Mariji Vučković već obratili Hrvatska udruga poslodavaca sa svojim prijedlogom dodatnih mjera za DI te Požgaj grupa s prijedlogom produljenja termina plaćanja za preuzetu sirovinu u Hrvatskim šumama. Treba također istaknuti kako je u najavi niz sličnih inicijativa prema institucijama, što udruga, što ugroženih tvrtki jer su za mnoge tvrtke postojeće prilike neodržive. Još uvijek nema preciznijih uputa iz nadležnih državnih tijela u vezi s operacionalizacijom mjera koje je prekjučer usvojila Vlada, iako pojedine institucije napominju kako će se moći aplicirati za pojedine mjere već od ponedjeljka, 23. ožujka.

Hrvatska udruga poslodavaca već je uputila dopis na četiri ministarstva s prijedlozima mjera za drvnoprerađivačku industriju i sektor šumarstva. Od ministrice Marije Vučković te ministara Zdravka Marića, Darka Horvata te Josipa Aladrovića zatražili su bespovratnu potporu države u iznosu bruto plaće (4.732,82 kune) po zaposlenom za naredna tri mjeseca, uz mogućnost produženja. Isto tako, zatražili su produženje valute plaćanja prema Hrvatskim šumama i HEP-u na 100 dana za sve račune izdane nakon 15. siječnja. Nadalje, pozvali su da se hitno razjasni provedba mjere Ministarstva poljoprivrede o uspostavljanju kreditne linije za sektor poljoprivrede, šumarstva i prerade drva te zatražili da se krediti za likvidnost izvoznicima (za tzv. hladni pogon) osiguravaju izravno putem HBOR-a, a ne samo putem poslovnih banaka.

Nakon sastanka u Hrvatskim šumama, a prema odluci Vlade koja je donijela paket mjera za pomoć gospodarstvu, Požgaj grupa uputila je dopis Ministarstvu poljoprivrede s dva prijedloga. Zatraženo je da se mjera produžene valute plaćanja primjenjuje retroaktivno na sve izdane račune od 1. veljače 2020. godine, koji po svome ugovornom dospijeću imaju valutu u travnju.

"U okviru predloženog roka od 1. ožujka 2020. to bi značilo da ugovorni kupci u travnju svakako moraju uplatiti dospijeće po ugovornim valutama što, s obzirom na okolnosti smanjene protočnosti roba u izvoz, nije moguće", poručio je direktor Požgaj grupe Nikola Požgaj. Osvrnuo se i na potencijalnu odluku da će HŠ uvesti kriterij osiguranja potraživanja putem ograničenja osiguranja od institucije Coface. "U ovom trenutku donositi takvu odluku, kojom bi se ograničilo veliku većinu ugovornih kupaca u primanju i preradi sirovine, potpuno je neprihvatljivo zbog ključnog razloga očuvanja radnih mjesta, što je i ključni cilj donesenih mjera Vlade. Da bi se očuvala radna mjesta, u ovom trenutku ključno je, u skladu s potrebama pojedinoga ugovornoga kupca, opskrbljivati domaće pogone sirovinom (za koju se ne izdvaja cashout jer je to državni resurs, a ne uvozna sirovina, što je komparativna prednost DI) jer nam jedino to omogućava zadržavanje pune zaposlenosti", zaključuje Požgaj.

S obzirom na razvoj situacije s virusom Covid-19 i zatvaranjem osnovnih i srednjih škola, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uputila je zamolbu za pomoć pri osiguravanju materijala za kvalitetnu nastavu za učenike srednjih strukovnih škola. Budući da je u strukovnim školama više od 3.500 strukovnih predmeta, kako bi se mogla osigurati što kvalitetnija nastava, potrebno je prikupiti video i audio nastavne materijale, powerpoint-prezentacije s audio ili video sadržajem ili druge digitalne sadržaje u što većem broju, a koji se odnose na strukovna zanimanja, šumarske i drvne tehnologije. Iz Agencije navode da je riječ o stručnim materijalima koji se možda koriste prilikom internih treninga i osposobljavanja zaposlenika u tvrtkama, a koji bi svojim sadržajem bili korisni i za učenike strukovnih škola. Kontakt-osobe za stručne materijale za školu na daljinu strukovnih drvnih zanimanja su irena.istvanic@asoo.hr i gordana.zvjerkovic@asoo.hr.

P.hr/K.S.