Dronovi kao najbrži i najprecizniji skladištari

23. svibnja 2021.

Tomislav Skupnjak/Foto: Privredni.hr

Svake godine tvrtke s nekoliko stotina tisuća artikala ulažu golema sredstva kako bi saznale svoje stvarno i knjigovodstveno stanje te jesu li ta dva popisa usklađena. Još uvijek u velikom broju slučajeva ta inventura zna trajati danima i iziskuje dodatnu radnu snagu te trošak.

Pred suvremenom logistikom gotovo su svakodnevni izazovi sve veće količine robe koja se treba evidentirati te spajanje narudžbi s više lokacija, a poslodavcima je jedan od prioriteta pronalaženje troškovno povoljnog modela na čijoj će se platformi sve to obaviti u što kraćem roku. Logistika je danas mnogo više od samog transporta i skladištenja, posebno stoga što automatizacija i robotizacija uvelike ulaze u taj segment poslovanja.

Rješenje koje razvijaju u samoborskoj tvrtki Technologic Industry pokriva zahtjeve koje pred taj segment poslovanja stavlja digitalizacija. Njihov sustav bespilotnih letjelica, koje obavljaju funkciju kategorizacije, identifikacije i katalogizacije fizičkog inventara u skladištima, poslovnicama je specifično digitalno rješenje.

Technologic Industry -dron Foto: Privredni.hr 

"To je sustav koji omogućava digitalizaciju, od inventure i katalogiziranja stvari do vođenja ili održavanja skladišta, gdje se izbacuje faktor ljudske pogreške uz pomoć robota, odnosno dronova i softvera te senzora. Znači, sustav se sastoji od tri komponente: dronova koji lete po skladištu, zatim bazne stanice koja je ujedno i softver te RFID sustava", objašnjava vlasnik Technologic Industryja Tomislav Skupnjak. Dodaje da dron u jednom danu može obaviti posao inventure jednog skladišta s nekoliko tisuća proizvoda i zamijeniti nekoliko desetaka ljudi, uz gotovo 100-postotnu točnost podataka.

Ukupna vrijednost ovog projekta bila je više od 1,5 milijuna kuna, a gotovo 85 posto financiranja, odnosno više od 1,3 milijuna kuna, došao je iz europskog fonda za inovativna mala i srednja poduzeća. Primjena dronova gotovo je neograničena te se oni mogu rabiti u svim segmentima. Technologic Industry razvio je i specifičan industrijski dron, na čiji dizajn imaju i patent.

"To je letjelica velikih proporcija, s vremenom letenja od 80 minuta te može nositi i teret od osam kilograma. I upravo je to nešto što je posebno izdvaja na tržištu. Može imati i nositi svu potrebnu opremu i senzore te je idealna za raznorazne nadzore vjetroelektrana i dalekovoda", kaže Skupnjak navodeći kako se može upotrebljavati i za nadzor velikih poljoprivrednih površina, a upravo s Ministarstvom poljoprivrede ulaze u projekt kojim će predstaviti mogućnosti uporabe digitalne tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Tomislav Skupnjak Tomislav Skupnjak / Foto: Privredni.hr 

"Već samo implementacijom tehnologije koja se već upotrebljava u svijetu hrvatski poljoprivrednici daleko bi odmaknuli u poljoprivrednoj proizvodnji. Stoga se ovom suradnjom poljoprivrednicima pokušavaju približiti mogućnosti nove tehnologije, od korištenja geoinformacijskim sustavima do uporabe dronova, softvera i svega ostaloga", kaže Skupnjak navodeći kako su im, uz logistička i poljoprivredna digitalna rješanja, u fokusu i ona zdravstvena, uporabom 3D printera u najosjetljivijim i najsloženijim sustavima.

Ilijana Grgić