Dostupna aplikacija za prijavu šteta na PG-ovima

13. siječnja 2021.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a pomažu poljoprivrednim proizvođačima na područjima pogođenim potresom čitavim nizom aktivnosti kako bi se umanjile posljedice potresa i što prije uspostavila i nastavila poljoprivredna proizvodnja, a od sada je dostupna i aplikacija za prijavu šteta na poljoprivrednim gospodarstvima. Registrirani poljoprivrednici mogu putem ove aplikacije, uz oštećenja poljoprivrednih resursa (gospodarskih zgrada i objekata, poljoprivrednih površina i stoke), prijaviti i potrebe za stočnom hranom i izmještanjem stoke te poteškoće s prodajom poljoprivrednih proizvoda.

Iz Ministarstva poljoprivrede pojašnjavaju da će podaci koji su već prikupljeni dosadašnjim obilaskom terena poljoprivrednih savjetnika biti uneseni u aplikaciju i rabit će se u svrhu pripreme i provedbe mjera namijenjenih obnovi poljoprivrednog potencijala, koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja.

Obrazac za prijavu štete na poljoprivrednim gospodarstvima nalazi se na poveznici potresi.mps.hr.

Svim poljoprivrednicima koji nisu u mogućnosti sami prijaviti štetu na raspolaganju stoje poljoprivredni savjetnici putem telefonskih brojeva:
Ivan Danjek, 091 4882 715
Jasmina Vagan, 099 4926 460
Davorin Hrsto, 091 4882 803. 

Do sada su Ministarstvo poljoprivrede i HAPIH uspostavili kontakt s 3.017 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je polovina i fizički obiđena na terenu te su ustanovljena oštećenja na gospodarskim objektima kod 1280 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 176 PG-ova i na proizvodnim površinama kod 47 PG-ova.

Osigurano je premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a te je ukupno posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.

P.hr/I.B.