Vjerujemo da će domaće tržište i dalje rasti

17. siječnja 2020.

Foto: Rasco
Ivan Franičević, Rasco

Uposlovanju kompanije Rasco 2019. godina bila je najuspješnija u našoj povijesti. Bila je to fantastična godina gotovo u svim segmentima poslovanja i na svim tržištima. Posebno nam je drago kad možemo izdvojiti neki od naših poslovnih uspjeha, poput prodaje opreme za zimsko održavanje u Montreal u Kanadi, što je veliki uspjeh. Poznati smo i po tome da vrlo uspješno izvozimo i u skandinavske zemlje, koje su vrlo specifične kad je riječ o zimskom održavanju cesta. U 2019. godini isporučili smo i 75 strojeva za zimsko održavanje prometnica u Norvešku te čak 100 strojeva u Ukrajinu. Uoči početka zimske sezone tvrtka je isporučila i 21 posipač soli njemačkim komunalnim službama te četiri snježna pluga minhenskom aerodromu.

Specifičnost ovih plugova jest u tome što su posebno namijenjeni čišćenju aerodromskih pisti i široki čak 6,5 metara, što je dvostruko šire od uobičajenih ralica kakve viđamo na prometnicama svake zime. Kad govorimo o 2020., vjerujemo kako u našem sektoru neće biti značajnijeg izazova, no vjerujemo da bi godina nakon toga mogla biti izazovna. Naš sektor ovisan je o budžetima, a oni se formiraju na temelju trenutačnoga gospodarskog stanja, koje je još uvijek dobro.

Očekujem usporenje, počevši od njemačke autoindustrije i strojogradnje. Na domaćem tržištu izazove uvijek predstavljaju budžeti lokalnih uprava i samouprava te proračun središnje države općenito za infrastrukturu, a jednim dijelom i za održavanje infrastrukture. U ovom trenutku velika su ulaganja u gospodarenje otpadom, što se moglo i očekivati s obzirom na važnost te teme u svakodnevnom životu i u Hrvatskoj i na razini Europske unije. Isto nam je tako važno to da je hrvatsko tržište bilo jače nego prethodnih godina, a vjerujemo da će se taj trend i nastaviti. Rasco više od 70 svojih proizvoda izvozi u više od 40 zemalja na pet kontinenata i 80 posto prihoda ostvaruje od izvoza.

Frano Franičević