Dolar zabilježio najveći tjedni pad u četiri godine

29. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna zabilježila najveći pad u posljednje četiri godine jer je američka središnja banka poduzela niz mjera za poboljšanje dolarske likvidnosti na financijskim tržištima.  Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 2,4 posto, na otprilike 99,40 bodova, što je njegov najveći tjedni pad od veljače 2016. Pritom je tečaj eura prema dolaru skočio 4,2 posto, na 1,1140 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je 2,8 posto, na 107,90 jena. Cijena dolara posljednjih tjedana izueztno oscilira. Nakon što je tjedan dana prije zabilježio najveći tjedni skok od financijske krize 2009., prošloga je tjedna dolarov indeks zabilježio najveći tjedni pad u posljednje četiri godine. U ožujku je dolaru značajno rasla cijena uslijed velike potražnje investitora zabrinutih zbog posljedica pandemije koronavirusa, koji su se tako nastojali držati te najlikvidnije svjetske valute i jedne od sigurnih utočišta za kapital u nesigurnim vremenima.

U međuvremenu su najnoviji brojni paketi fiskalnih poticaja, uključujući američki paket vrijedan 2.200 milijardi dolara, uz koordinirane poteze središnjih banaka diljem svijeta na povećanju ponude dolara, pomogli oporavku ostalih značajnih svjetskih valuta. Izvanredne mjere provela je i američka središnja banka, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice te poručila da će i izravno kreditirati kompanije kako bi povećala likvidnost na tržištima. Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošloga tjedna da je gospodarstvo možda već u recesiji, ali da očekuje oporavak u drugom dijelu godine i da je Fed spreman agresivno braniti gospodarstvo.

Dolar su dodatno pritisnuli najnoviji američki podaci o nezapamćenom skoku broja zahtjeva za naknadama za nezaposlene prošloga tjedna za 3,3 milijuna, koji su istaknuli negativne posljedice pandemije koronavirusa na najveće svjetsko gospodarstvo. "Oštre oscilacije tečaja dolara jasan su dokaz da je niz mjera američke središnje banke Fed usmjerenih osiguravanju dolarske likvidnosti konačno urodio plodom", napisali su analitičari MUFG-a u bilješci klijentima.

P.hr/Hina