DOK-ING predstavio robotski sustav za specijalne postrojbe policije i vojske

2. ožujka 2023.

Foto: DOK-ING

Tvrtka DOK-ING izvijestila je da je na njemačkom sajmu Enforce Tac premijerno predstavila svoj multifunkcionalan stroj MV-3 Hystrix, namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim postrojbama policije i vojske, za koji vjeruje da će privući veliki interes.

Prema riječima voditelja kupaca DOK-ING-a Dine Išasegija, na taj sajam, koji se održavao u Nürnbergu od 28. veljače do 1. ožujka, došli su predstaviti svjetskom tržištu svoj najnoviji robotski sustav.

"MV-3 sustav jedinstven je u svijetu, a napravljen je kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima, uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi. Rabi se u zadaćama borbe protiv terorizma i rješavanja kriznih situacija visokog rizika kao što su teroristički napadi, talačke krize i slično", izjavio je.

DOK-ING-ov inovativni sustav ponajprije je namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima - poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana, dodao je.

Prema riječima Alenka Ribića, nekadašnjeg pomoćnika za operativne zadaće specijalnih postrojbi MUP-a, a sada vanjskog suradnika DOK-ING-a, MV-3 taktičkom timu daje mogućnost upotrebe sustava s taktičkim timom ili bez njega, što omogućuje fleksibilnost i modularan pristup bez potrebe za izlaganjem specijalnih taktičkih timova opasnostima.

Ako stroj ide u rizično područje bez taktičnog tima, ima mogućnost istraživanja i izviđanja naprednim videosustavom od devet kamera i dva LCD monitora. Uz to, može uklanjati opasne prepreke zahvaljujući dodatnim alatima, a ima i detektore određenih plinova (primjerice butan, propan itd.).

Stroj na sebi može prenijeti još 700 kilograma dodatne specijalističke opreme poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva, ljestvi i drugo, navodi se između ostalog u priopćenju DOK-ING-a.

Zagrebački DOK-ING proizvodi robotske i autonomne sustave i opremu za posebne namjene te ima više od 80 posto tržišnog udjela u više od 40 zemalja svijeta.

 

Hina/P.hr