Dodijeljene zlatne kune - HS Produkt ponovno najbolja velika tvrtka

11. studenoga 2022.

Foto: Pixell

Hrvatska gospodarska komora (HGK) dodijelila je nagrade "Zlatna kuna" pri čemu je najboljom velikom tvrtkom kao i lani proglašen HS Produkt, a nagradu za životno djelo dobio je bivši dugogodišnji predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago.

HS Produkt je, s 30 godina iskustva u proizvodnji vatrenog oružja, izrastao u jednog od vodećih proizvođača vrhunskoga streljačkog oružja s jednom od najvećih proizvodnih tvornica u svijetu. Svoje inovacije plasirao je u više od 40 zemalja, a trenutno ima više od 1.800 zaposlenih.

"Ovo je druga godina za redom da smo osvojili ovu prestižnu nagradu i očigledno postoji metoda za uspjeh", rekao je predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin na svečanosti dodjele Zlatnih kuna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

"Više nismo samo lokomotiva za gospodarstvo naše karlovačke županije već i gospodarstva Hrvatske", dodao je.

U kategoriji tvrtki srednje veličine Zlatnu kunu dobila je tvrtka Olimp. Olimp je prva i jedina tvornica u Hrvatskoj koja proizvodi potpaljivače. Posluje od 2012. godine i trenutno u zaleđu Benkovca zapošljava 30 ljudi. Kocke za potpalu izvozi u 52 zemlje, od Engleske preko cijele Europe do Saudijske Arabije.

Nagrada za najuspješniju banku pripala je Erste&Steiermärkische banci, a priznanje za najuspješnije društvo za osiguranje pripalo je Wiener osiguranju VIG.

Zlatna kuna za životno djelo uručena je Darinku Bagi, bivšem dugogodišnjem predsjedniku Uprave Končar Elektroindustrije i sadašnjem predsjedniku udruge Hrvatski izvoznici.

Priznanje za najinovativniju tvrtku dobila je tvrtka Orqa koja je osnovana 2018. godine i bavi se razvojem videonaočala za pilote dronova te je vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova).

Plenković: Vlada će nastojati pomoći gospodarstvu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uz ostalo je na dodjeli nagrada rekao da su gradnja Pelješkog mosta, ulazak u Šengen i eurozonu dugoročni uspjesi koji će se odraziti na gospodarstvo.

Prema njegovim riječima, nakon niza godina s relativno niskom stopom inflacije sada se suočavamo s višim stopama te u takvoj situaciji Vlada mora pojačati intervencije, što je i učinila.

"Vlada svojim mjerama nastoji rasteretiti pritisak i udarac na standard hrvatskih građana, pomoći gospodarstvu i kompanijama da premoste ovu krizu", istaknuo je Plenković

"Pred nama je vrijeme održivosti i mnogi su okrenuti prema njoj, a u fokusu našega rada bit će održivost, što veća energetska samodostatnost te razvoj prehrambene industrije", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Hina/P.hr