Dodijeljena Zlatna kuna: Najbolje su tvrtke HS Produkt, G.T. Trade Split i Gamepires Zagreb

9. studenoga 2021.

Nova kategorija za odgovorno i održivo poslovanje dodijeljena tvrtki Jadran galenski laboratorij

Predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin / Foto: HGK

Na svečanoj dodjeli nagrada Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, koja je održana 9. studenoga, najboljima u hrvatskome gospodarstvu odano je priznanje za izniman rad i uspjeh tijekom izazovne 2020. godine. Dodjela je tako okupila kremu hrvatskoga gospodarstva, tvrtke koje ulažu u razvoj poslovanja i inovacije, koje izlaze na nova tržišta ie pristaju apsolutno ni na kakve kompromise kad je riječ o kvaliteti proizvoda i usluga.

Jedna od njih je i tvrtka DOK-ING, u čije je ruke otišla Zlatna kuna za inovaciju, a preuzeo ju je vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Vjekoslav Majetić. Kako bi tvrtke mogle ostvariti ovakve poslovne ciljeve i razviti svoje poslovanje, ključno je iza sebe imati kvalitetnu financijsku instituciju kao partnera.

Najuspješnija banka je PBZ, a  osiguranje Croatia osiguranje 

Zlatna kuna za najuspješniju banku uručena je Privrednoj banci Zagreb. Predsjednik Uprave Dinko Lucić poručio je kako je ova nagrada zalog da budu još bolji i da gledaju s optimizmom u budućnost.

Zlatnu kunu za najuspješnije društvo za osiguranje dobilo je Croatia osiguranje. "Ovo je ponajviše priznanje vrijednoga rada svih naših zaposlenika", rekao je član Uprave Robert Vučković te se osvrnuo i na njihov rad u digitalnoj transformaciji industrije.

Na 25. dodjeli nagrada Hrvatske gospodarske komore nominiranima i dobitnicima čestitao je i predsjednik Komore Luka Burilović istaknuvši da je njihov uspjeh to značajniji što je 2020. za tvrtke bila nepredvidljiva i puna izazova.

"Ta vaša snalažljivost i žilavost nije nastala preko noći, gradili ste je godinama i činjenica da ste na kraju završili na vrhu potvrđuje da ste je gradili na dobrim temeljima", rekao je Burilović. Pozvao je sve da zadrže ono najbolje od lekcija koje nam je protekla godina donijela, sposobnost preslagivanja i agilnost te svijest o jakim i slabim stranama tvrtke kako bi se moglo krenuti naprijed. 

"Hrvatska gospodarska komora vjeruje u vas i stojimo vam na raspolaganju sa svojim iskustvom, znanjem i kontaktima", poručio je Burilović.

Nova kategorija: Zlatna kuna za odgovorno i održivo poslovanje

Kao jednu od stavki daljnjega gospodarskog razvoja istaknuo je i održivost, koja danas mora biti dio poslovne strategije svake tvrtke. Tako je nova kategorija - Zlatna kuna za odgovorno i održivo poslovanje - uručena tvrtki Jadran galenski laboratorij Rijeka. Mislav Vučić, izvršni direktor i član Upravnog odbora, istaknuo je da mu je posebno drago primiti nagradu u kontekstu konferencije u Glasgowu i razgovora o ulozi ekonomije u toj transformaciji. "Od osnivanja kompanije tu smo filozofiju utkali u poslovanje", rekao je Vučić.

Zlatna kuna 2021

Foto: HGK

Zlatnu kunu za najuspješnije malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Gamepires Zagreb, najpoznatija po uspjehu igre za preživljavanje SCUM. Nagradu je uime uspješnoga studija za videoigre preuzeo njezin kreativni direktor Tomislav Pongrac.

Najuspješnije srednje trgovačko društvo jest tvrtka G.T. Trade Split. Mario Lasan, komercijalni direktor tvrtke, osvrnuo se na izazove koje su prevladali u protekloj godini. "Nagrada potvrđuje da smo radili prave stvari na pravi način", rekao je Lasan.

 

Laureat u kategoriji Zlatna kuna za najuspješnije veliko trgovačko društvo tvrtka je HS Produkt iz Karlovca. 

Krenuli smo ni iz čega i nastali u Domovinskom ratu, a danas smo jedna od najvećih svjetskih tvrtki u svojem segmentu", rekao je predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin i poručio da su dokazali da se uspjeh može postići vlastitim proizvodima, inovacijama i ljudima.

 

Nagradu je HS Produktu uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

"Usred krize pronalazite i snage i volje i načina za uspješno poslovanje", poručio je Plenković laureatima osvrnuvši se na sve izazove tijekom protekle godine te 700.000 uspješno očuvanih radnih mjesta. "Unatoč zlokobnim najavama, nije došlo do potopa hrvatskoga gospodarstva", rekao je premijer te istaknuo ulogu inovativnih, kreativnih, agilnih i izvozno orijentiranih tvrtki te to da će Vlada osigurati nužne preduvjete i povoljnu poslovnu klimu za rast i razvoj, kao što su daljnja porezna i administrativna rasterećenja.

Posebno priznanje HZZ-u

Poslovanje mnogih djelatnosti u 2020. godini bez donesenih mjera pomoći bilo bi znatno otežano, a nerijetko i neodrživo, stoga je uloga onih koji su bili most prema tvrtkama bila neprocjenjiva. Posebno priznanje za učinkovitost u provođenju mjera Vlade RH za očuvanje radnih mjesta zbog epidemije COVID-a 19 uručeno je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koju je preuzeo ravnatelj Ante Lončar.

Dobitnik Zlatne kune za životno djelo jest Dragutin Kamenski, zahvaljujući čijem je predanom radu Kamgrad zauzeo vodeću poziciju u visokogradnji u Hrvatskoj. "Tvrtka Kamgard nesporno je moje životno djelo, u nju sam ugradio sebe i nastojao je usmjeriti na način za koji sam vjerovao da je najbolji", rekao je Kamenski.

Zlatna kuna od 1993. dodjeljuje se za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju te doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

P.hr/I.B