Dobre prve turističke najave iz Njemačke

20. veljače 2020.

Foto: HTZ

Iz Njemačke se ove godine može očekivati porast turističkog prometa do tri posto u odnosu na 2019. godinu, a i dosadašnja razina prodaje kod njemačkih partnera veća je nego lani u ovo vrijeme, poručio je s turističkog sajma f.re.e iz Münchena direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja domaću turističku ponudu na sajmu f.re.e, jednom od najvažnijih sajmova na njemačkom tržištu. Uoči sajma veliko turističko izaslanstvo srednje Dalmacije, točnije 70-ak alkara, alkarskih momaka i članova sinjske gradske glazbe prodefilirali su samim centrom grada na Marienplatzu i izazvali oduševljenje brojnih prolaznika glavnoga grada pokrajine Bavarske.

Staničić se u Münchenu susreo s Michaelom Hinterdoblerom, izaslanikom bavarske vlade i pomoćnikom ministra za međunarodne i europske poslove, s Prinzom Leopoldom von Bayernom, vlasnikom tvrtke Konig Ludwig Kaltenberg, u čijem je vlasništvu brend Kaltenberg, te s Evelyne Menges, članicom Skupštine grada Münchena. Sajam su danas posjetili državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Predstavljanje na sajmu u Münchenu izuzetno je važno stoga što Nijemci, a posebice stanovnici južnih pokrajina poput Bavarske, godinama čine najveći udio u ukupnome turističkom prometu Hrvatske.

"Nastup na sajmu ove smo godine obogatili velikim predstavljanjem alkara i naše 300-godišnje jedinstvene manifestacije Sinjska alka, a susreli smo se i s ključnim strateškim partnerima kao što su FTI Touristik, treći po veličini turoperator u Europi te I.D. Riva Tours, turoperatorom koji je specijaliziran za dovođenje njemačkih gostiju u Hrvatsku, koji prognoziraju rast potražnje za hrvatskim destinacijama", izjavio je Staničić dodavši kako je u dosadašnjem dijelu 2020. godine s tržišta Njemačke ostvaren rast od 25 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani, dok se na razini cijele 2020. godine očekuje ukupan rast prometa s njemačkog tržišta u rasponu do tri posto. Podsjetimo, u prošloj godini s njemačkog tržišta ostvareno je rekordnih tri milijuna turističkih dolazaka i više od 21 milijun noćenja, što predstavlja rast od tri posto u dolascima u odnosu na 2018. godinu.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina naveo je da je dosadašnja razina prodaje s njemačkog tržišta veća negoli je bila prošle godine. Ocjenjuje da veliki utjecaj na rast turističkog prometa ima zračna povezanost i zato ove godine očekujemo nastavak uspostave dodatnih aviolinija iz Njemačke. "Turističko tržište sve se više mijenja, pa se tako sve veći broj njemačkih turista okreće prema održivosti, odnosno proizvodima i ponudama s ugrađenom komponentom očuvanja prirode. Stoga, upravo u tom segmentu vidimo veliki potencijal i priliku za jačanje naše pozicije i u budućnosti na ovom za nas iznimno važnom tržištu", poručio je Glavina.

Posebna novost na ovogodišnjem sajmu jest i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećega Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno-bijelih kvadratića. U sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice svoju ponudu na sajmu predstavlja ukupno 24 suizlagača među kojima su turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Vukovarsko-srijemske županije (klaster Slavonija), turističke zajednice Zagreba i Dubrovnika te brojni gospodarski i turistički subjekti.

sajam Munchen, alkariFoto: HTZ

Alkari prodefilirali Münchenom

Nakon alkarskog defilea u centru Münchena, danas se na sajmu održava program Viteškoga alkarskog društva i Gradske glazbe grada Sinja, kojim se posebno predstavila Splitsko-dalmatinska županija, radi popularizacije UNESCO-va zaštićenog viteškog nadmetanja, ali i srednje Dalmacije i cijele Hrvatske kao turističke destinacije.

Voditeljica Ispostave HTZ-a u Münchenu Nera Miličić istaknula je kako joj je osobita čast što je domaćin sinjskim alkarima u Münchenu i promociji Sinjske alke na najvećem bavarskom turističkom sajmu f.re.e. "Alka je simbol domoljublja i ponosna sam što smo dio hrvatske kulture i tradicije uvrštene u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine predstavili Bavarcima, koji su naši najbrojniji gosti. Svečana povorka alkara i alkarskih momaka zajedno sa sinjskom gradskom glazbom, između triju srednjovjekovnih vrata, bili su posebna atrakcija za stanovnike i posjetitelje Münchena, ali i ponos brojnim Hrvatima koji žive u Bavarskoj", istaknula je Miličić nadodavši kako su Sinjska alka i bavarske Kaltenberg viteške igre dio europske kulturne baštine, pa tim više veseli dogovorena suradnja sinjskih alkara i vitezova od Kaltenberga.

 

P.hr/I.B.