Dizanje cijena neće proći; Vlada će zaštititi standard građana

3. siječnja 2023.

Foto: Shutterstock

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja kako dizanje cijena zbog prelaska na euro neće proći, a Vlada će učiniti sve da zaštiti standard hrvatskih građana.

"Danas sam poručio trgovačkim lancima, a to poručujem i svima onima koji će ovu situaciju prelaska na euro pokušati iskoristiti da zarade na teret naših građana, da im to neće proći i da će Vlada učiniti sve da zaštiti standard hrvatskih građana", rekao je Filipović poručujući kako su na stolu sve mjere, od crnih listi do zamrzavanja cijena široke liste proizvoda.

U izjavi nakon sastanka ministar je izvijestio kako se s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja razgovaralo o kontinuiranom rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te konverziji kune u euro.

Naime, dodao je, inflacija je trenutno 13,5 posto, a kada se pogleda njena struktura, može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića.

Filipović je podsjetio da je Vlada u COVID krizi osigurala plaće u privatnom sektoru za 800.000 radnika, u nezapamćenoj energetskog krizi osigurala je razumne i povoljne cijene i struje i goriva, a u takvoj situaciji trgovački lanci iz mjeseca u mjesec povećavaju cijene.

Dizanje cijena zbog eura neće proći

"I sada, u ovoj situaciji kada smo uveli euro, podižu cijene i na takav način pokušavaju prevariti hrvatske građane. To je ono što im neće proći", poručio je ministar gospodarstva.

Podsjetio je kako je u rujnu Vlada ograničila cijene devet osnovnih proizvoda kako bi se pomoglo građanima koji su u potrebi.

"Tada se od trgovaca moglo čuti da će propasti, kako će biti nestašice, a ništa od toga se nije dogodilo. Dogodilo se to da od tih devet proizvoda čak sedam ima nižu cijenu u odnosu na onu gornju granicu koju je Vlada postavila. Znači došlo je do konkurencije, cijene su se spustile i tada je ukupno smanjenje cijena bilo za tih devet proizvoda gotovo 30 posto, što je jasan pokazatelj da ima prostora za snižavanje, a ne kontinuirano dizanje cijena", rekao je Filipović.

Naveo je i kako je na sastanku predstavnike trgovaca pitao da mu objasne kako to da su cijene goriva pale, da je primjerice cijena dizela gotovo dvije kune niža nego što bi bila da nema mjera Vlade, i da mu kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko od njih nije odgovorio na to pitanje, kazao je.

"U idućem razdoblju očekujem da počnu smanjivati cijene, a ne da ih kontinuirano dižu jer za to nema razloga", istaknuo je Filipović, koji smatra kako se cijene moraju stabilizirati.

Na novinarski upit ima li konkretnih podataka o tome tko je podigao cijene i koliko, ministar je odgovorio kako je Državni inspektorat na terenu i oni će dati precizan izvještaj.

Upitan je li se sastanak mogao održati prije s obzirom na to da se upozoravalo da bi moglo doći do zaokruživanja cijena naviše, rekao je kako su postupali u dobroj vjeri i kako vjeruje da su trgovci njihovi partneri.

"Danas smo poslali poruke i vjerujem da će naići na plodno tlo. Vlada ima mehanizme da zaštiti građane", istaknuo je.

Sve mjere su na stolu - od crnih listi do zamrzavanja cijena više proizvoda

Na upit koji su to mehanizmi odgovorio je kako je "sve na stolu" - od crnih lista do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda.

"Baš sve", rekao je ministar napominjući kako su s nekoliko udruga razgovarali o objavi crnih listi, a nije isključeno ni da Ministarstvo gospodarstva ide sa svojom crnom listom.

Filipović vjeruje i kako će se u konačnici pronaći jedan razuman dogovor jer svi moraju znati da moraju podnijeti teret krize. Ne može se od Vlade očekivati da kontinuirano intervenira u cijene energenata, struju, gorivo, da se osigura hrvatski plin za institucije, a da netko na teret građana gleda kako da poveća dobit, ponovio je.

Predstavnici trgovaca nakon sastanka nisu davali izjave, no uoči sastanka kazali su kako u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog neopravdanog zaokruživanja prilikom prelaska na euro, a da su cijene uoči uvođenja eura rasle zbog drugih utjecaja.

Cijene su, kako su rekli, dizane posljednjih godinu dana, ali ne zbog uvođenja eura, nego zbog situacije kakvu je uzrokovala prvo pandemija, a onda rat u Ukrajini.

"Trgovci nisu podigli cijene. Zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja. Ako je zadnja znamenka pet ili više, onda su zaokruživali drugu decimalu naviše. Ako je četiri i niže, onda su drugu decimalu zaokruživali naniže, kako je to Vlada u smjernicama rekla", izjavio je uoči sastanka predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Martin Ivačić.

Filipović o Petrolu: Inspektorat je na terenu

Novinari su ministra Filipovića upitali i o cijenama naftnih derivata na benzinskim postajama Petrola i Croduxa, na što je tek kratko odgovorio da Državni inspektorat postupa i na terenu je.

Naime, Petrol i Crodux protekla su dva dana na svojim postajama imali više cijene osnovnog benzina i dizela, što su pravdali Uredbom o trošarinama koju je Vlada donijela na posljednjoj sjednici u prošloj godini, a koja je utvrđena bez sniženja trošarina od ožujka odnosno lipnja prošle godine.

Vlada je jučerašnjom Uredbom, koja je danas stupila na snagu, ponovno utvrdila niže trošarine te su i cijene osnovnog benzina i dizela od danas na Petrolovim i Croduxovim postajama usklađene s cijenama koje je utvrdila Vlada - benzina eurosuper 95 od 1,33 eura (10,02 kuna) po litri, a dizela 1,47 eura (11,08 kuna).

 

Hina/P.hr