Pred bankama je vrijeme najvećeg preobražaja do sada

5. svibnja 2021.

Boris Vujčić, Liana Keserići Goran Car /Foto: Combis

Financijski sektor ide u smjeru sve intenzivnije primjene tehnoloških inovacija što će, zajedno s djelovanjem pandemije COVID-a 19 koja intenzivno mijenja navike ljudi, snažno utjecati na preobražaj ove industrije u godinama koje dolaze, osnovna je poruka online panela DiscussIT Inovacije za bolje društvo, koji je organizirala tvrtka IT Combis.

Glavni direktor Combisa Goran Car u uvodnom izlaganju istaknuo je kako tehnologija može gotovo sve, ali da je od iznimne važnosti digitalna vizija i motivacija, odnosno odgovor svake banke na pitanje što točno želi postići uz pomoć tehnologije.

"Cilj nas u IT-ju, pa tako i Combisa, jest razgovor o bitnim temama i zasigurno edukacija, kako bismo postali svjesniji da tehnološkim inovacijama možemo pozitivno utjecati na društvo", ističe Car.

Dodao je da se Combis ne bavi kupnjom financijske imovine, ali da tvrtku zanimaju tehnologije koje omogućavaju razvoj blockchaina.

"Ne ulažemo u kriptovalute, naš posao je IT industrija. Želimo imati znanje i kompetencije za ono što dolazi i to ponuditi ponajprije na hrvatskom tržištu", kazao je Car.

Gotovina neće potpuno nestati 

Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da su građani Hrvatske otvoreni za nove tehnologije i da će korisnici u budućnosti biti i značajnije na dobitku jer će se banke sve intenzivnije prilagođavati potrošačima i njihovim potrebama, a usmjerenost na korisnika bit će posebno vidljiva upravo u digitalnome, tehnološkom pristupu.

"Budućnost bankarstva povezana je s inovacijama i digitalizacijom, uz zadržavanje fokusa na sigurnosti i povjerenju; to su aduti koji nikada ne mogu izaći iz mode", kaže guverner Vujčić.

Bez obzira na to što bezgotovinski načini plaćanja rastu, Vujčić kaže da gotovina kao način plaćanja u Hrvatskoj neće tako brzo iščeznuti, za razliku, primjerice, od skandinavskih zemalja gdje se novčanice već sada malo rabe. Naveo je da podaci o fiskaliziranim računima pokazuju da se kod nas 79 posto trasankcija odvija gotovinom. "Za sada se ne bih brinuo za gotovinu", kazao je Vujčić.

DiscussIT

Hrvoje Prpić, Roberto Bitunjac, Boris Vujčić, Liana Keserić, Goran Car i Tarik Filipović / Foto: Combis

Predsjednica Uprave RBA banke Liana Keserić svoj je poslovni put počela u IT sektoru unutar bankarske industrije. Upravo zato snažno vjeruje da digitalne usluge moraju biti intuitivne i jednostavne za korištenje. "Scenarij kojemu težimo jest da korisnici odmah, pri prvom susretu s nekom uslugom, osjete da se njome mogu ugodno i jednostavno koristiti. Ako se to ne dogodi, nestaje interes, čak i ako aplikacija sadrži brojne prednosti i funkcionalnosti", kaže Keserić koja pozitivno gleda na trendove digitalne transformacije u bankarstvu.

"Klijenti danas očekuju da svoje poslovanje s bankom mogu obavljati s bilo kojeg mjesta, i to brzo i digitalno. A mi svojim klijentima želimo omogućiti upravo to, nudeći im transparentne i lako razumljive proizvode po atraktivnim uvjetima te iznimnu uslugu i digitalno korisničko iskustvo", rekao je Roberto Bitunjac, član Uprave za tehnologiju i operativne poslove Sberbanke.

Hrvoje Prpić, stručnjak za kriptovalute, poduzetnik i investitor, govorio je o tržištu kriptovaluta za koje kaže da su tu da ostanu. "Mi danas možemo reći da smo prisustvovali povijesnom događaju prvih kriptovaluta koje će trajati stotinama, a možda i tisućama godina. Kao što su ljudi bili dio povijesti krajem 19. stoljeća kada je uveden papirnati novac, tako smo danas dio povijesti kada nastaju kriptovalute", rekao je Prpić koji smatra da za mnoge od njih ne možemo prognozirati rast ili pad, no za bitcoin možemo sa sigurnošću reći da će dugoročno rasti.

Među temama panela bila je i cyber-sigurnost, o kojoj Combis educira širu javnost nizom kampanja i medijskih tekstova.

Snimke panela DiscussIT dostupne su na platformama YouTube i LinkedIn.

P.hr/I.B.