Digitalno bankarstvo uz domaću web-platformu

3. veljače 2021.

Foto: Identyum

Trenutno korisnici zajmova Ferratum prilikom apliciranja za zajam prolaze proces identifikacije i autentikacije na web-platformi Identyum na kojoj izrađuju svoje digitalne identitete. Sada je digitaliziran i završni korak, a to je potpisivanje ugovorne dokumentacije. Uz napredni elektronički potpis FINA-e na Identyumu, korisnici zajmova kreditnu dokumentaciju potpisuju u bilo koje doba i s bilo koje lokacije. Navedeni je proces u potpunosti digitaliziran uporabom elektroničkih potpisa, bez potrebe vlastoručna potpisivanja.

Naime, Identyum kao registracijsko tijelo FINA-e, putem svoje platforme aktivno provodi identifikaciju korisnika radi izdavanja digitalnih certifikata za e-potpis u oblaku te zaprima digitalne dokumente korisnika za potpisivanje. Identyum prosljeđuje te zahtjeve financijskoj agenciji i "govori" joj da izda korisniku digitalni certifikat, odnosno da izradi korisnikov napredni elektronički potpis. Identyum tako korisnicima osigurava uporabu FINA-inih digitalnih certifikata u oblaku i izradu elektroničkog potpisa na vrlo jednostavan i fluidan način, bez potrebe za fizičkim smart-karticama ili USB stickovima, koristeći se samo prijenosnim računalom ili pametnim telefonom.

"Provedba postupka registracije i identifikacije fizičkih osoba i poslovnih subjekata, čuvanje i zaštita prikupljenih podataka te prosljeđivanje cjelovitih, točnih i provjerenih podataka o korisnicima naš je core business, a isto to je i naša obveza i odgovornost kao FiNA-inoga registracijskog tijela", komentira Robert Ilijaš, direktor Identyuma.

Poslovna vizija Identyuma, kao poslužitelja digitalnog identiteta, jest potpuna kontrola korisnika nad vlastitim pohranjenim osobnim podacima, kojima ne može pristupiti i neovlaštenimo se njima koristiti nitko, pa čak ni Identyum. Osobne podatke korisnici Identyuma mogu rabiti za potvrdu identiteta, provjeru autentičnosti ili autorizaciju s bilo kojim stranicama i aplikacijama.

Andreja Kajtaz, direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja FINA-e, pojašnjava da se putem navedene platforme korisnicima izdaju digitalni certifikati FINA-e za e-potpis u oblaku koji nedvojbeno jamče autentičnost i identitet korisnika u sustavu te omogućuju primjenu elektroničkog potpisa tamo gdje se on zahtijeva.

"Ovo je jedna u nizu poslovnih suradnji FINA-e i drugih zainteresiranih strana, od kojih su banke prve prepoznale potencijal ovakve poslovne suradnje u svojim online procesima", kaže Kajtaz.

Identity Consortium prva je startup tvrtka izvan zajednice banaka koja je prepoznala potencijal ovakve poslovne suradnje u rješenjima za digitalnu transformaciju društva. Sinergijom proizvoda hrvatskog startup poduzeća i FINA-e omogućena je još brža i kvalitetnija tranzicija korisnika na digitalne kanale poslovanja.

 

 

P.hr/I.B.