Digitalna polica dostupna svim vozačima u Hrvatskoj

3. prosinca 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Digitalna polica autoosiguranja odnedavno je dostupna vozačima u Hrvatskoj i mogu je ugovoriti u svim osiguravajućim kućama koje se bave tom vrstom osiguranja, a omogućava brzi protok informacija i kvalitetnije podatke, istaknuto je na predstavljanju te police u sjedištu Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Inicijator projekta digitalne police osiguranja od automobilske odgovornosti jest HUO, a partneri su Centar za vozila Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Projekt uključuje sve osiguravatelje, što je predsjednik Upravnog odbora HUO-a Slaven Dobrić označio velikim postignućem.

"Digitalna polica omogućava provjeru postojanja police obveznog autoosiguranja u realnom vremenu prilikom registracije vozila, bez potrebe za donošenjem police osiguranja u tiskanom ili nekom printanom obliku. Time smo postigli i brži protok informacija, poboljšanje kvalitete podataka jer će ih sad biti i više negoli ih je u dosadašnjim policama, a štitimo i prirodne resurse s manje papira", kazao je Dobrić.

Objasnio je da se sada takva polica može ugovoriti online te kada vozači dođu na registraciju u stanice za tehnički pregled vozila, ta polica je već u sustavu, što će značiti i uštedu njihova vremena te praćenje točnosti podataka u realnom vremenu.

"U Hrvatskoj je u 2018. bilo izdanih nešto malo više od dva milijuna polica od autoodgovornosti, a kod njih oko 20.000 utvrđene su greške u prepisivanju podataka s police u sustav, te vjerujemo da se to sada s digitalnim policama neće događati, jer se i ne mora više ništa prepisivati s papirnate police", istaknuo je pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić.

Naglasio je da je taj projekt već prošao testnu fazu te je u primjeni i već se pokazuje da su korisnici zadovoljni.

"Sve to ne bi bilo izvedivo bez velikog angažmana HUO-a i osiguravajućih kuća, ali i MUP-a i njegovog odjela za osiguranje automobila. Nadamo se da će za idućih pet godina u postupku registracije i osiguranja vozila biti jako malo odnosno minimalno papira jer se sve naše službe, stanice i sustavi digitaliziraju, nadograđuju i unapređuju", poručio je Pejić.

Novi digitalni način izdavanja, pa i kontroliranja polica osiguranja automobila mobilnim uređajem kojim su opremljeni policajci, pozitivnim je komentirao i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataja, napominjući da podražavaju sve projekte koji poboljšavaju poslovne procese. Digitalna polica, kako je istaknuto, vrijedi kao i papirnata u slučaju kada vozilo zaustavi policija i traži dokumente, a u toj situaciji dovoljno ju je imati na mobitelu, u mailu ili sl.

Prema iznijetim podacima, prosječna cijena police od automobilske odgovornosti u Hrvatskoj je sada oko 120 eura, a u posljednjih pet godina cijena je pala 35 do 40 posto.

Od 1. srpnja 2020. zelena karta postaje bijela

Na današnjem je predstavljenu najavljeno i da tzv. zelena karta, koja se dobije uz registraciju vozila, od 1. srpnja iduće godine postaje bijela, kako bi se i nju moglo izdavati online.

Direktor HUO-a Hrvoje Pauković ističe da je sustav zelene karte međunarodni sustav priznat i mnogo šire izvan Europe te se očekuje da će se novom, bijelom bojom pojednostavniti stvari, čak i time što izdavatelji više zbog toga neće morati nabavljati zeleni papir.

Hina, P.hr