Štetner: Svatko treba spašavati sebe, ne računajte previše na državu

20. ožujka 2020.

Davorin Štetner/Foto: Privatni album

Poduzetnik i investitor Davorin Štetner, komentirajući prve Vladine mjere za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, kaže da su one koje se odnose na subvencioniranje plaća dobre, dok su mjere koje se odnose na odgode plaćanja davanja - polovične jer je to samo, smatra, gomilanje obveza.

Štetner drži da je mjera o potpori u iznosu od 3.200 neto plaće, radi zadržavanja radnih mjesta, pun pogodak. "Pomoći će nam jako mnogo, ali pod uvjetom da je birokracija svedena na minimum. U takvoj se situaciji isto može brzo i efikasno funkcionirati i rješavati zahtjeve", pojašnjava vlasnik Kreator grupe.

Pozitivnom mjerom ocjenjuje i kredite HAMAG-BICRO-a i HBOR-a za održavanje likvidnosti, ali, ističe, realizacija će ovisiti o volji i brzini poslovnih banaka. "Iz iskustva znam da je jako teško očekivati da se zahtjevi rješavaju brže od desetak dana. Glavno pitanje u ovakvoj situaciji jest hoće li se dokumentacija moći slati online", dodaje Štetner.

U stvarnosti je teško funkcionirati

Smatra da u ovoj situaciji nedostaje senzibilitet prema obvezi PDV-a. "Svi imamo problema. Problem je dvosmjeran i problematičan u dva smjera - tvrtke po naplati i tvrtke po izdavanju. Moje tvrtke koje su naplatile i obračunale PDV za prošlo razdoblje sada ga moraju platiti, a čim je ova ludnica krenula, prihod nam je istog trena pao 90 posto. Tvrtke, pak, koje imaju prometa iznad milijun eura, imaju dodatni problem jer moraju sve platiti po izdavanju računa, a ne treba naglašavati kako je naplata u ovoj situaciji jako upitna", upozorava Štetner.

Štetner ističe kako su uredi Porezne uprave zatrpani pozivima, a otežavajuća okolnost jest njihovo skraćeno radno vrijeme. "Njihovi djelatnici još ni sami ne znaju što odgovarati. Svaku dodanu mjeru treba pratiti adekvatna hitna reakcija prema struci i birokraciji kako bi se maksimalno ubrzao protok informacija. Krajnji korisnici moraju imati opciju koju mogu istog trenutka napraviti", ističe Štetner.

Ako kriza potraje, prijeti kolaps

Smatra da su ostale mjere koje se odnose na odgode polovične. "Odgode su samo gomilanje obveza. Mi smo u takvoj situaciji da, ako ovo potraje dva i više mjeseci, može se najprije dogoditi nepovratni kolaps privatnog sektora, a nakon toga urušavanje državnog proračuna i ogromni problemi s funkcioniranjem države", upozorava Štetner.

Naš sugovornik priznaje da se i sam bavi spašavanjem svoga radnog mjesta i onih svojih  djelatnika, iako, kaže, prati što se sve događa u svijetu. Prema njegovoj procjeni, radi se o najgoroj ekonomskoj krizi u posljednjih stotinu godina.

Koliko je situacija ozbiljna i koliki su već gubici, Štetner dočarava primjerom da je jedan dan stajanja kompanije poput Lufthanse, koja je prizemljila 90 posto flote, jednak oporavku svijeta od nekoliko mjeseci. "Samo na tom primjeru možete izračunati kakve su već posljedice, a dodatni problem je to što se situacija pogoršava. Iz razgovara s prijateljima, koji zapošljavaju 200 do 400 radnika, znam da neki od njih u ponedjeljak prestaju s radom i šalju radnike kući", otkriva Davorin Štetner.

U krizi tražiti nove prilike

Njegov je savjet poduzetnicima da ne računaju previše na državu jer država mora spašavati i sebe. "Koliko god zazivali pomoć države, morate znati da je ovo svjetska kriza koja će ostaviti ogroman, negativan trag. Zato je važno da svatko napravi maksimum brzih, ali nužnih rezova. Poštujte naputke Kriznog stožera jer je zdravlje najbitnije. Mnoga radna mjesta bit će izgubljena, tvrtke će se ugasiti, ali nakon toga računam na ljudsku snalažljivost. Morat ćemo mnogo stvari graditi iznova, ali i to je poduzetništvo. Poljoprivreda ima veliku priliku u ovakvoj situaciji", zaključuje Štetner koji kaže kako i sam razmišlja o tome da žurno aktivira velike poljoprivredne površine koje posjeduje.

Jozo Vrdoljak