Davor Žmegač novi predsjednik Udruženja kemijske industrije HGK

20. prosinca 2018.

Naglasak djelovanja Udruženja bit će na spoju industrije i znanosti

Foto: HGK

Za novog predsjednika Udruženja kemijske industrije Hrvatske gospodarske komore izabran je Davor Žmegač, predsjednik uprave Petrokemije. Davor Žmegač je od 2005. do 2013. obnašao dužnost gradonačelnika Kutine, trenutno predaje na sveučilištu Libertas, a u upravi Petrokemije od 2017. godine.

''Jedan od najvećih problema kemijske industrije je nedostatak kvalitetnih, kvalificiranih ljudi koje nam otimaju strane kompanije. Naglasak djelovanja Udruženja bit će na spoju industrije i znanosti, prvenstveno kroz otvaranje kanale za diplomske radove i doktorate koji će biti vezani za industriju, te podizanju razine izvoza“, istaknuo je Žmegač.

Kako bi se zaustavio trend pada inovativnost, nužno je provoditi takvu inovacijsku politiku koja će poticati ulaganja u istraživanja, tehnološki razvoj i industrijske procese s ciljem stvaranja novih proizvoda i usluga. O tome su govorili Ernest Meštrović, viši direktor za znanost i nove tehnologije u globalnom odjelu Istraživanja i razvoja farmaceutske tvrtke Xellia te Damir Kralj predstojnik Zavoda za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković.

„Kako bi inovativni proizvod bio stavljen na tržište potrebni su inženjeri. Hrvatska sa 7500 diplomiranih inženjera godišnje ima izniman tehnološki potencijal ali je naša inovativnost ispod razine drugih EU zemalja. Tehnološki napredak i rast ekonomije nije moguć bez inženjerstvu“, kazao je Ernest Meštrović iz Xellia govoreći o važnosti inženjerskih znanja i vještina u oblikovanju inovativnih proizvoda.

„U Institutu Ruđer Bošković radi pet posto hrvatskih znanstvenika, objavljuju 20% publikacija, Institut posjeduje 50% kapitalne opreme za istraživanje, a s 57% participira u znanstveno-istraživačkim projektima Obzor 2020 kao što su ERC projekti „znanstveni oskar“ iz biofizike“, kazao je Damir Kralj iz Zavoda za kemiju materijala IRB-a istaknuvši mogućnosti suradnje IRB-a s gospodarstvom, a od kojeg ostvaruju osam milijuna eura prihoda. Kemičara na IRB-u više od 100 znanstvenika te su najveća znanstvena grupacija na Institutu, rekao je.

„Kemijska industrija u Hrvatskoj u 2017. godini činila je 3,7% posto prerađivačke industrije i ostvarila je 805 milijuna eura prihoda sa 5900 zaposlenih u 345 tvrtki, dok je farmaceutska industrija u istom razdoblju u prerađivačkoj industriji bila zastupljena sa 4,3% te je ostvarila 934 milijuna eura prihoda sa 4440 zaposlenih u 53 tvrtke. Farmaceutska industrija bilježi trend rasta izvoza koji je u toj industriji 2017. po prvi put premašio uvoz“, istaknula je Renata Florjanić, poslovna tajnica Udruženja kemijske industrije HGK.

P.hr