Daruvarski Kobid stvara inovativne proizvode

20. ožujka 2020.

Daruvarska tvrtka Kobid proizvodi samoposlužne praonice za automobile i praonice za kućne ljubimce, a prema zahtjevima klijenata, razvijaju i druge specifične uređaje poput pneumatskih liftova za dizanje vatrogasnih pumpi, kabelske snopove, a za jednoga klijenta izradili su i stroj za lasersko rezanje zlata.

Prve samoposlužne praonice za automobile tvrtka je proizvela 2012. godine, a prve praonice za kućne ljubimce 2015. Danas se ti proizvodi mogu naći u svim većim hrvatskim gradovima. Svi se proizvodi i izvoze, a u inozemstvu najveći interes postoji za praonice za kućne ljubimce, posebno u susjednim državama Mađarskoj, Srbiji i BiH, no narudžbe stižu i iz Grčke, Portugala, Poljske i Rumunjske.

Zahvaljujući vlastitom znaju i stručnosti zaposlenika razvili su novi proizvod - uređaj za mobilni nadzor, koji se može koristiti za osiguranje gradilišta ili, primjerice, pomoću njega gradovi i općine mogu nadzirati ilegalna odlagališta otpada. 

Tvrtka trenutačno zapošljava 34 zaposlenika, od čega je osam visokoobrazovanih stručnjaka. U situaciji kada mnogi poslodavci u Hrvatskoj muku muče s radnom snagom, Kobid za sada nema takvih. Obitelj Doneski sretna je zbog toga, ali i zbog činjenice da im je prije godinu dana Grad Daruvar po vrlo povoljnoj cijeni iznajmio prostor od 2400 četvornih metara. Međutim, nisu zadovoljni time što se ovaj vid proizvodnje u Hrvatskoj ne potiče.

U Kobidu vide još mnogo prilika na tržištima u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj. Trenutno projektiraju novi uređaj koji bi u budućnosti trebao pomoći vatrogascima da lakše djeluju na nepristupačnom terenu.

Ivana Barać