Danski poduzetnici u Splitu

8. svibnja 2019.

Foto: Jozo Vrdoljak

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Christian Thorning, zajedno sa izaslanstvom danskog Vodnoga gospodarstva susreo se s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskih voda, Vodovoda i kanalizacije Split te ostalih komunalnih tvrtki s područja županije.

Voditelj trgovinskog odjela Veleposlanstva Kraljevine Danske u Hrvatskoj Žarko Mešanović otkrio je da poslovi još uvijek nisu dogovoreni zbog toga što je ovo prvi posjet danskih poduzetnika ovoj županiji.
"U sklopu posjeta predstavnici izaslanstva upoznat će se s projektima vodoopskrbe i odvodnje. Split je jedna od destinacija koje smo izabrali s obzirom na to da ima dva uređaja za pročišćavanje voda kojima je potrebna nadogradnja. Split je stoga našem izaslanstvu najinteresantniji grad. Čekamo natječaje pa ćemo vidjeti u kojem dijelu ove tvrtke mogu sudjelovati", pojasnio je Mešanović.

Dines Thornberg, predstavnik vodeće danske tvrtke za zbrinjavanje otpadnih voda tvrtke Biofos, prilikom prezentacije pokazao je kako su gubici vode u Danskoj minimalni i gotovo zanemarivi, kako koriste otpadne vode za toplinsku energiju, te način na koji koriste i obrađuju tehnološku vodu.

Prvi natječaji za mjesec dana

Ivica Perić, tehnički direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Split, kazao je kako je ovo koristan skup na kojem je tvrtka Vodovod i kanalizacija Split predstavila svoje infrastrukturne projekte.

"Predstavili smo projekte vrijedne 2,6 milijardi kuna. Tim projektima nastojimo zadovoljiti sve EU standarde u vodoopskrbi i odvodnji i samim tim podignuti standard naših usluga u četiri grada i devet općina. Pročistač koji je sada na prvom stupnju nastojat ćemo podignuti na drugi stupanj pročišćavanja voda, a opskrbu stanovništva trebali bismo podignuti na 97 posto. Intenzivno radimo i na pročistaču pitke vode. Naše projekte podupiru Hrvatske vode. Gubitke koji nisu na zavidnoj razini nastojat ćemo smanjiti na što je moguće manju mjeru. Projekti idu svojim tijekom i u fazi su odobravanja, a potom ide raspisivanje međunarodnih natječaja“, rekao je Perić koji je otkrio da se prve natječaje može očekivati za otprilike mjesec dana.

Jozo Vrdoljak