Danska Covid-19 certifikatom olakšava putovanja u inozemstvo

9. srpnja 2020.

Foto: Pixabay

Danska je građanima počela izdavati Covid-19 certifikate kako bi im olakšala putovanja u inozemstvo u vrijeme pandemije, objavilo je ministarstvo zdravstva. Digitalni je certifikat potvrda negativnog rezultata na PCR testu (polimerična lančana reakcija). Neke zemlje njime uvjetuju ulazak na svoj teritorij, a mogao bi se koristiti i kao osnova za zahtjev za izuzeće od pravila karantene, dodalo je ministarstvo.

Izdavat će se besplatno nakon testiranja na Covid-19 u Danskoj, pri čemu rezultat testiranja neće smjeti biti stariji od sedam dana.

Potvrdu će moći dobiti svi punoljetni građani s prebivalištem u Danskoj a roditelji maloljetnika moći će od sredine srpnja preuzeti slične certifikate i za djecu.

Testiranje na Covid-19 besplatno je u Danskoj od sredine svibnja.

Vlada je ujedno jučer udvostručila dozvoljeni broj ljudi na većim okupljanjima, na 100, zbog napretka u kontroli pandemije. Od 8. kolovoza bit će povećan na 200, prema odluci koju je parlament usvojio u lipnju. Izuzeća dopuštaju okupljanja i većeg broja ljudi, primjerice na utakmicama u nogometnoj ligi.

Danska se postupno ponovno otvorila nakon što je u ožujku zatvorila granice i mnoge institucije kako bi zaustavila širenje koronavirusa. Nedavno su ponovno otvorene škole, restorani, kazališta, kina i trgovine. U srijedu zabilježili su 609 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 i oko 13 tisuća potvrđenih slučajeva zaraze.

Hina/P.hr