Još uvijek ne proizvodimo dovoljno pršuta

11. travnja 2019.

Ima li dovoljno kvalitetnoga domaćeg pršuta na tržištu, pitanje je koje muči mnoge sladokusce. No odgovor je jednostavan - nema ga dovoljno unatoč nizu godina u kojima raste njegova proizvodnja i izvoz.

Statistike pokazuju kako smo prošle godine uvezli 3.848 tona proizvoda od plećke i buta u vrijednosti višoj od 21,5 milijuna eura, a izvezli 1.113 tona (6,5 milijuna eura). U odnosu na 2014. izvoz je količinski povećan 14 puta, a vrijednosno 11 puta. Oko 88 posto ukupnog izvoza ide nam na tržište EU, a nešto više od 11 posto u zemlje CEFTA-e. najviše izvozimo u Sloveniju te Italiju. U razdoblju od 2014. do 2018. uvoz/unos proizvoda od plećke i buta količinski se i vrijednosno udvostručio.

Kako bi promovirali domaći pršut, ali i potaknuli proizvođače na veću proizvodnju sirovina i samog prišuta Hrvatska gospodarska komora i Klaster proizvođača pršuta najavili su pete Dane hrvatskog pršuta, koji će se ove godine održati u Zagrebu u središtu regije koja je i najveći potrošač te domaće delicije.

Krešimir Sočković