Dan poduzetnika: Bez produktivnosti nema ni rasta

10. lipnja 2019.

Foto: HUP

Više od 600 poduzetnika i poslodavaca na ovogodišnjem Danu poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca, održanom s naslovom Hrvatska - država inovacije ili improvizacije, razgovaralo je o inovacijama te kreativnosti u poslovanju koje otvaraju mogućnost za podizanje produktivnosti i rasta kompanija.

Pomaci koje je Vlada napravila u smjeru poreznog rasterećenja građana i poslodavaca itekako su se isplatili i donijeli neke pozitivne promjene, istaknula je na otvaranju skupa Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca. "No, tu ne smijemo staviti točku jer su promjene koje su učinjene još uvijek premale. Hrvatska i njeno gospodarstvo još uvijek su u debelom zaostatku kada se uspoređujemo s drugim zemljama po gotovo svim parametrima", kaže Godrana Deranja i upozorava kako u našoj politici riječi prečesto ne znače ništa.

Gordana Deranja

"Olako se daju obećanja koja se ne planiraju ispuniti. S više odgovornosti u politici i među drugim akterima na javnoj sceni možemo imati mnogo uspješnije gospodarstvo,mnogo zadovoljnije građane i mnogo napredniju zemlju. U tom slučaju kvartalni rast od 3,9 posto ne bi bio senzacija. Kreacija i inovacija danas su najveće vrijednosti. U njih treba ulagati. Njih treba razvijati. One su najkraći recept uspjeha u današnjemu nemilosrdnom tržišnom natjecanju", zaključuje Gordana Deranja. 

Ministar financija Zdravko Marić na skupu je istaknuo kako Vlada želi porezni sustav učiniti stabilnim, predvidivim i u isto vrijeme dosljednim.

"Hrvatska pamti i mnogo veće stope rasta od ove posljednje od 3,9 posto. Već dvije godine zaredom imamo i proračunski višak. Iako su stope rasta danas niže nego u recentnoj prošlosti, one su na mnogo zdravijim temeljima i daju zdravu osnovu za daljnji rast kojem stremimo. Poduzetnicima je važna i predvidljivost; tako bi smjer poreznog i administrativnog rasterećenja trebao biti kontinuiran", naglašava Marić.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ističe kako znanstvenoistraživački potencijal Hrvatske ulijeva nadu u bolju budućnost. "Mogućnost praktične primjene naših inovacija, a posebno u gospodarstvu, od velikog je značaja za Hrvatsku. Posebno se to ističe u ovom razdoblju digitalne transformacije. Svaki budući uspjeh bit će određen tehnološkim razvojem i kapacitetima za stvaranje boljih i kvalitetnijih radnih mjesta. Svaki takav uspjeh pridonosi stvaranju radnih mjesta i povećanju standarda svih građana naše zemlje. No moramo se zapitati jesmo li kao država uspješni u istraživanjima i inovacijama ili tek prosječni? Igramo li, kad su inovacije u pitanju, u prvoj ligi, drugoj, trećoj ili tek petoj?", pita se Kolinda Grabar Kitarović.

Na skupu je predstavljeno i istraživanje Boston Consultinga o najinovativnijim kompanijama i trendovima koje ih prate. Posljednje koje je fokus imalo na umjetnoj inteligenciji pokazalo je kako 30 posto ispitanika očekuje da će umjetna inteligencija imati najviše utjecaja na njihovo poslovanje u idućih tri do pet godina. Prema posljednjem istraživanju, najinovativnije svjetske kompanije su, uz očekivane tehnološke pionire poput Googlea i Applea, i Amazon, Netflix i Tesla. Svih top 10 najinovativnijih kompanija znatno ulaže u umjetnu inteligenciju u određenom segmentu svog poslovanja. Međutim, to nije rezervirano samo za velike - i manja poduzeća mogu koristiti umjetnu inteligenciju putem partnerstva ili outsourcinga. Primjer su Google ads koji omogućuju ciljano oglašavanje.

Atlantic Grupa je putem partnerstva s hrvatskom kompanijom Gideon Brothers uvela robote u svoj najnoviji logistički centar, gdje pomoću metoda dubokog učenja i stereoskopskim kamera generira novu generaciju robotskog vida, koja je jednako pouzdana a jeftinija od postojećih sustava. Isto tako, Rimac koristi umjetnu inteligenciju ne da zamijeni vozače, već da njihovu vožnju učini boljom.

Premalo inovacija

Hrvatska je na začelju Europe u pitanju inovativnosti, prema Bloombergovom indeksu inovativnosti 2019, ističe Lucija Vidiš Roić, konzultantica u Boston Consultingu. "Usporedimo li se sa susjednom Slovenijom koja ima upola manje stanovnika, oni su lani registrirali 99 patenata, a mi samo 14. Neke od inovativnijih zemalja koriste se brojnim reformama kako bi osnažile inovativnost. Primjer je stvaranje pozitivne i stabilne investicijske klime u Češkoj, čime je ta zemlja privukla brojne automobilske igrače poput Nissana, Toyote, Volkswagena, stvaranje klastera i inkubatora u Njemačkoj čime se povezuje poduzeća i sveučilišta te danski model flexicurity kojim se omogućuju fleksibilniji modeli rada i pruža sigurnost u tranziciji s jednog posla na drugi", kaže Lucija Vidiš Roić.

Na Danu poduzetnika dodijeljene su nagrade najboljim poduzetničkim idejama timova srednjih škola u Hrvatskoj. Natječajem Poduzetnici budućnosti Hrvatska udruga poslodavaca nagrađuje 25 poduzetničkih ideja timova srednjih škola ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna. Pet najboljih projekata, oni Gimnazije Velika Gorica – Spasimo hrvatske šume, Industrijske strojarske škole Zagreb - Vacuumforming uređaj za izradu kalupa za odljevak, Gimnazije Zagreb Mundus Education System, Obrtničke škole Požega - Vinys i Industrijsko-obrtničke škole Slatina - Dijagnostički pisoar za otkrivanje raka prostate, dobili su nagradu od po 25.000 kuna. Drugih pet projekata nagrađeno je s po 10.000 kuna, a ostalih 15 projekata po 5000 kuna. Na natjecanju je sudjelovalo 146 školskih projekata.

Krešimir Sočković