Dalmatinske tvrtke nositeljice znakova kvalitete

22. studenoga 2021.

Foto: Shutterstoc/Ilustracija

S ciljem stvaranja vizualnog identiteta kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga temeljenih na dugogodišnjem iskustvu i znanjima te razvojno-istraživačkom radu, invenciji, kreaciji i tradiciji, Hrvatska gospodarska komora prije 24 godine pokrenula je projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga. Na taj ih način želi dodatno predstaviti i afirmirati, kako bi glas o kvalitetnim domaćim proizvodima - hrvatskoj kvaliteti i izvorno hrvatskim proizvodima - lakše našao put do srca domaćih, ali i stranih potrošača.

Označavanje pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda, koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore. Time se, kažu, izravno pomaže hrvatskom gospodarstvu te se nastoje brendirati ne samo proizvodi i usluge nego i zemlja u cjelini.

U Hrvatskoj trenutno 201 gospodarski subjekt nosi znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Znakova kvalitete ukupno je 353, od čega 283 znaka Hrvatska kvaliteta i 70 znakova Izvorno hrvatsko. Kako su gospodarski subjekti sve svjesniji važnosti i ovakve vrste brendiranja, ove brojke neprestano rastu.

Znak Hrvatska kvaliteta priznanje je hrvatskom proizvođaču i proizvodu, a ujedno i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodima i uslugama koji predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi i zadovoljavaju najviše zahtjeve kvalitete, koje potrošači mogu kupovati s punim povjerenjem. Točnije, označavanje proizvoda pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom.

Znak Izvorno hrvatsko nose visokokvalitetni hrvatski autohtoni proizvodi i usluge koji su nastali kao rezultat dugogodišnje tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija ili invencija. Ovaj znak potvrđuje posebnu vrijednost - riječ je o natprosječno kvalitetnim proizvodima i uslugama s neponovljivim i jedinstvenim osobinama.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 27 tvrtki ima proizvode i usluge koji su nositelji znakova kvalitete. Znak Hrvatska kvaliteta nosi ih 38, a Izvorno hrvatsko osam tvrtki.

Splitska tvrtka Shacko, koja proizvodi i prerađuje predmete od plastičnih masa i metala, za svoj znak Secosec − kodiranu sigurnosnu plombu sa zaštitnom kapom može se pohvaliti znakom Izvorno hrvatsko.

Mijukić Prom sušionica mesa iz Runovića ima dva znaka kvalitete − Izvorno hrvatsko za Dalmatinski pršut – Premium i znak Hrvatska kvaliteta za Dalmatinsku pancetu.

Mijukić Prom

Foto: Mijukić Prom

Proizvodi omiškoga Galeba − trikotažni odjevni predmeti nose znak Hrvatska kvaliteta. Riječ je o linijama Classic (muška linija), Standard (ženska linija), Adriatic (muška linija), Adriana (ženska linija) te marka GLB  koja je namijenjena pripadnicima mlađe i srednje životne dobi.

Učilište Jantar, ustanova za obrazovanje odraslih, nosi znak Hrvatska kvaliteta za programe poduke stranih jezika, koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Marina poljoprivredna zadruga za svoje ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje nosi oznaku Izvorno hrvatsko.

Genin, tvrtka iz Kaštel Staroga, specijalizirala se za izradu ženskih odijela, košulja i kaputa vrhunske zanatske izrade s materijalima vrhunske kvalitete, modernih linija u kojima je prepoznatljiv romantični trag prošlosti i duh suvremenosti. Njihov tradicijski ženski haljetak nositelj je znaka Izvorno hrvatsko.

Zadruga KOSIR za poljoprivredu može se pohvaliti da njezina eterična ulja – smilje, konopljika i lovor nose znak Hrvatska kvaliteta.

Obrt Bilaja iz Marine ima znak Izvorno hrvatsko za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje Benedicta Terra Dalmatia. Svaka se maslina ručno bere te istog dana i prerađuje da bi se kvaliteta održala na visokoj razini. O kakvoći ulja svjedoče brojne nagrade i priznanja.

Uzgojilište riba Rittermaniz iz Solina ima dugogodišnju tradiciju, a može se pohvaliti i znakom Hrvatska kvaliteta koji nosi njihova svježa kalifornijska pastrva.

Hvar Hills vlasnik je potencijalno najvećeg vinograda na Mediteranu, u kojem rastu autohtone sorte plavac mali i bogdanuša. Tvrtka se može pohvaliti da njezinih pet proizvoda nosi oznaku Hrvatska kvaliteta: stolno crno vino bez KZP-a – Magnus, plavac mali – Maior Rizerva, Pharos – vino sa ZOI-ja, vrhunsko vino KZP, bogdanuša – vino sa ZOI-ja, kvalitetno vino KZP, Pharos – vino sa ZOI-ja, vrhunsko vino KZP i Prošek – desertno vino.

Hvar Hills

Foto: Hvar Hills

Proizvodi Obrta Fabijanović iz Supetra na otoku Braču namijenjeni su najmlađima i svi nose oznaku Hrvatska kvaliteta. To su Baby nest za odmor beba u svim situacijama, vreća za spavanje, Zaštitna navlaka za rešetke krevetića, Ogradica za krevetić, Dekica 3 u 1, Pletenica ogradica, Mazilica uško i Jastuk uško.

MANAS nudi cjelovita integrirana softverska rješenja na području desktop, web i mobilnih aplikacija, uključujući posebne odjele za dizajn (UX) i testiranje. Od 2014. ulažu u hotelijerstvo otvaranjem centralnoga gradskog Cornaro Hotela koji je nositelj znaka Hrvatska kvaliteta.

Centar za obrazovanje odraslih Ex Cathedra iz Splita, koji vodi brojne programe iz područja prometa, logistike, strojarstva, brodogradnje i metalurgije; turizma i ugostiteljstva; elektrotehnike i računalstva; osobnih usluga, usluga zaštite i drugih usluga, nositelj je znaka Hrvatska kvaliteta.

Splitski Diagonal vodeća je tvrtka u Hrvatskoj na području tehnologije i proizvodnje naočalnih leća. Njihove Visia naočalne leće, proizvedene po najvišim svjetskim standardima, nositeljice su znaka Hrvatska kvaliteta.

Znakovi kvalitete


Splitska tvrtka Max & Moris nudi cjelovitu uslugu i sve repromaterijale za izradu namještaja na jednome mjestu. Za završnu obradu materijala za proizvodnju namještaja dobila je znak Hrvatska kvaliteta.

Dizajnirana odjeća obrta MD.kulturaMarina Design, vlasnice Marine Obradivić, potvrđena je znakom Hrvatska kvaliteta. To su haljine, suknje, hlače, kombinezoni, tunike, bluze, košulje, puloveri, jakne i kaputi.

Tvrtka Eduro ponosni je vlasnik istoimena brenda i najveći hrvatski proizvođač ugradnih ormara s kliznim vratima, kliznih vrata i komoda s kliznim vratima, a sve po mjeri. Linija proizvoda kliznih vrata po mjeri (Optimo, High, Quadro), linija proizvoda reMOVE izvlačnih kreveta po mjeri (VERTICAL i SIDE) i linija proizvoda ugradbenih ormara po mjeri (Optima, High, Quadro) nositelji su znaka Hrvatska kvaliteta.

Makarska tvrtka Eljuga proizvodi svijeće za razne prigode. Njihova linija prigodnih svijeća, linija ugostiteljskih svijeća i linija nadgrobnih lampiona nose znak Hrvatska kvaliteta.

Autoškola Hajduk obiteljska je tvrtka obitelji Ožegović. Za usluge osposobljavanja kandidata za vozače kategorija A1, A2, A, B, BE, KOD 95, C, D, CE i AM imaju znak Hrvatska kvaliteta.

Energsen je strojarsko-montažerska tvrtka specijalizirana za izvođenje projekata u industriji nafte i plina te elektroenergetskom sektoru, industrijske i procesne radove te EPC ugovore i inženjering. Za uslugu zavarivanja i inženjerske usluge zavarivanja te inženjerske usluge za druge nosi znak Hrvatska kvaliteta.

Splitska tvrtka Brodsko upravljanje nositeljica je znaka Hrvatska kvaliteta za svoju uslugu obrazovanja i obuke pomoraca. Vlasnici su jednog od triju najstarijih i najvećih centara za trening i obuku pomoraca u Europi, s više od 340 različitih tečaja u ponudi, a u njihovu centru za trening godišnje se obuči više od 4.000 pomoraca.

Pučko otvoreno učilište Božić ustanova je za obrazovanje odraslih. Prvo su međunarodno pomorsko učilište u Hrvatskoj koje nudi školovanje, doškolovanje i prekvalifikaciju polaznika za programe pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, tehničar za jahte i marine te elektrotehničar na hrvatskom i engleskom jeziku. Nositelji su znaka Hrvatska kvaliteta.

Makarska tvrtka Herbae Dalmatiae prizvodi prirodnu kozmetiku. Nositelji znaka Hrvatska kvaliteta njezini su sljedeći proizvodi: krema za njegu suhe kože Lavanda, krema za njegu suhe kože Naranča, krema za suhu kožu Smilje, ulje za njegu kože Lavanda, ulje za njegu kože Naranča i ulje za njegu kože Smilje.

Green Retreat jest tvrtka sestra Obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva NU iz Splita. U partnerstvu ove dvije tvrtke proizvode, intenzivno rade na dizajnu i pakiranju te grade brend NU ekstra djevičanskoga maslinovog ulja. Linija proizvoda NU maslinova ulja - NU Boutique extra virgin oil (NU Pure, NU Filterd, NU Chilli) nosi znak Hrvatska kvaliteta.

Splitska Orgula Grupa specijalizirana je za preradu maslina, proizvodnju i punjenje ekstra djevičanskoga maslinovog ulja. Tri proizvoda ove splitske tvrtke nositelji su znaka Hrvatska kvaliteta: ekstra djevičansko maslinovo ulje Zlatno, maslinova ulja sa začinima i morske soli sa začinima.

Jakšić Galerija proizvodi umjetničke i uporabne predmete od kamena. Linija proizvoda Modularni svijećnjak, koji se sastoji od više kamenih elemenata bračkoga kamena te  linija proizvoda Kameni cvijet nositelji su znaka Izvorno hrvatsko.

Splitska tvrtka Kristalna ideja nudi inovativna rješenja za poboljšanje kvalitete života u sferi zraka. ITherapy pametni pročišćavač zraka, koji predstavlja ekološki sustav za pročišćavanje zraka u zatvorenim prostorima i ima sposobnost strojnog učenja, nositelj je znaka Izvorno hrvatsko.

 

P.hr