Cromarisovim proizvodima još jedno svjetsko priznanje za kvalitetu

13. siječnja 2021.

Foto: Adris grupa

Cromaris, šesta tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, i ove je godine dobio priznanje za vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda - Superior Taste Award. Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Četvrtu godinu zaredom Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2021 za sva četiri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu, hamu i gofa.

Kako se pojašnjava u priopćenju tvrtke, proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima odabranima iz najprestižnijih europskih kulinarskih udruženja nisu poznati brend ni podrijetlo testiranog proizvoda. Cromarisov brancin i ove je godine dobio maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i postao jedini proizvod iz kategorije svježe ribe, a dobitnik je Crystal awarda četiri godine zaredom. Za izniman okus izvrsno su ocijenjene i orada i hama koja je ove godine zaslužila maksimalne tri zvjezdice, a novost su dvije zvjezdice gofu. Time je hrvatska tvrtka postala jedini dobitnik nagrada za brancin, oradu, hamu i gofa među proizvođačima mediteranske bijele ribe.

U izazovnoj godini rasla prodaja

U iznimno teškim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, tvrtka, koja posluje u sastavu Adris grupe, ostvaruje zapažene poslovne rezultate. Krajem prosinca na tržište je ukupno isporučeno rekordnih više od 10.000 tona kvalitetne bijele ribe. Rast je to od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. U 2020. ostvaren je rast prodaje na izvoznim tržištima te izvoz trenutno iznosi 85 posto. Glavni nositelj snažnog rasta ostvarenog ove godine talijansko je tržište. Cromaris u Italiji, koja je i najveće svjetsko tržište brancina i orade, u drugoj polovici ove godine drži devet posto vrijednosnog udjela, što je rast od 30 posto u odnosu na lani. Prodaja je pritom rasla za 19 posto, dok je samo tržište palo devet posto. Rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke i Švicarske.

Goran Markulin-Cromaris

Foto: Cromaris / Goran Markulin

"Cromaris se na tržištu nametnuo kao lider u kvaliteti koju, uz povjerenje potrošača i brojne certifikate, dodatno potvrđuju i ovakva priznanja. Potrošačima nudimo isključivo ribu besprijekorne svježine i vrhunskoga nutritivnog sastava i okusa, što je i ove godine prepoznao stručni žiri", rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa te najavio nastavak ulaganja u 2021., posebno u preradu ribljih proizvoda, koja čini jednu od osnovnih prednosti Cromarisa.

Predviđeno je jačanje svih kapaciteta prerade, uključujući i skladišne kapacitete za otpremu svježe ribe. Iz Cromarisa najavljuju da će sljedeću godinu obilježiti i lansiranje dviju novih vrsta riba u svojoj ponudi – zubaca i gofa.

 

P.hr/I.B.