Stižu Cro kartice, zaposlenima do 2500 kuna za odmor u Hrvatskoj

25. prosinca 2019.

Ilijana Grgić

Vlada je odlučila i uvela mjeru za poticanje domaće potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu odnosno uvela je Cro karticu.

Od 7.500 kuna, koliko radnicima na godišnjoj razini mogu isplatiti na ime božićnice, regresa, nagrada i ostalih naknada, poslodavci će moći isplatiti najviše 2500 kuna putem Cro kartice. Odluka je to Vlade, a sve kako bi se potaknulo domaće turiste na veću potrošnju u turizmu i ugostiteljstvu, ali i povećao udjel domaćih turista u korištenju ugostiteljskih i turističkih usluga, smanjenje izražene sezonalnosti te povećanje primitaka radnika po osnovi radnog odnosa.

Iz Ministarstva turizma ističu kako se uvođenje ove mjere temelji na primjerima dobre prakse zemalja Europske unije, primjerice, Mađarske, Italije i Francuske koje su implementacijom slične mjere polučile respektabilne rezultate u povećanju domaćeg turističkog prometa.

S druge strane, prema provedenoj anketi među poslodavcima, svaki drugi poslodavac iskazao je načelni interes za prezentirani koncept, dok 63 posto poslodavaca preferira vrijednosti od 1.000 do 3.000 kuna po zaposleniku godišnje, a kao najvažniju prednost većina poslodavaca govori pozitivno o turističkom vaučeru kao modelu nagrađivanja zaposlenika.