Crnogorci zabranili rad nedjeljom i praznicima

11. ožujka 2019.

Trgovci u Hrvatskoj nedjeljama godišnje zarade tek dva posto prometa

Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se zabranjuje rad trgovine na veliko i malo nedjeljom i praznicima.

"Pozitivna je to vijest za oko 37.000 zaposlenih u sektoru trgovine", objavila je crnogorska Vlada na Twitteru dodavši da su izuzeti oni objekti neophodni za nesmetano funkcioniranje društva. 

U Hrvatskoj nedjeljom radi 60-ak tisuća radnika jer nemamo zakon koji regulira rad nedjeljom (nedjelja je bila neradna do sada dva puta, 2004. i 2009., a zabranu je rušio Ustavni sud) iako je to ustaljena stavka na popisu traženja sindikata. Vlada je neodlučna, no sve je više općina u Hrvatskoj koje ukidaju rad nedjeljom. 

U Hrvatskoj gospodarskoj komori ističu da su po pitanju radne nedjelje podijeljena mišljenja među trgovcima.

Male trgovine s tim većinom nemaju problema, dok veliki trgovački lanci zbog velikih ulaganja kažu da im je svaka minuta poslovanja važna. No, preliminarni podaci HGK pokazuju da trgovci nedjeljama godišnje zarade tek dva posto prometa.

Nedavno je, u Europskom parlamentu u Bruxellessu na konferenciji o slobodnoj nedjelji i dostojanstvenom radnom vremenu u Europi, hrvatska eurozastupnica Marijana Petir upozorila da svaki radnik u trgovini u Hrvatskoj radi mjesec dana godišnje besplatno. 

I.Z./P.hr