COVID kredit i dalje najtraženiji instrument za očuvanje likvidnosti

26. listopada 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Upravljanje likvidnošću u kriznim uvjetima jedan je od prioriteta poduzetnika u Hrvatskoj u ovome specifičnom vremenu pandemije koronavirusa, stoga i ne čudi interes za kreditne linije HAMAG-BICRO-a. Oni su još u ožujku kao prvu mjeru rasterećenja gospodarstva odlučili obustaviti plaćanja na sve nedospjele obveze, što znači da oko 2.000 poduzetnika do kraja ove godine ima mogućnost moratorija za otplatu ESIF zajmova te zajmova za Poljoprivredu i ruralni razvoj, a riječ je o oko 62 milijuna kuna koji će im ostati za dodatnu likvidnost.

Izbijanjem pandemije već u ožujku ove godine aktiviran je paket mjera za likvidnost mikro, malih i srednjih tvrtki što se pokazalo pravodobnom reakcijom s obzirom na broj pristiglih zahtjeva.

"Ukupno je zaprimljeno 5.128 COVID-19 i ESIF mikro zajmova za obrtna sredstva. Od toga je za zajam COVID-19 zaprimljeno 3.957 zahtjeva. Od ukupno obrađenih 3.500 zahtjeva, odobreno je njih 2.430, putem kojih je HAMAG-BICRO osigurao zajmove veće od 1,166 milijardi kuna. Kada govorimo o ESIF mikro zajmu za obrtna sredstva, zaprimljen je 1.171 zahtjev. Od toga je obrađeno 990 zahtjeva, a 523 zajma odobrena su u ukupnoj vrijednosti većoj od 79,4 milijuna kuna", istaknuo je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Zbog velikog interesa poduzetnika ukupna vrijednost mjera pomoći gospodarstvu, koja je inicijalno iznosila 1,14 milijardi kuna, povećana je na tri milijarde kuna.

Vjeran Vrbanec Vjeran Vrbanec / Foto: HAMAG-BICRO

Zahtjeva više nego ikad prije

Iako su te posebne kreditne linije startale od samih početaka koronakrize, poduzetnici se često žale da je njihova realizacija prilično usporena. Također ističu kako je najavljivano da će za ESIF zajmove za obrtna sredstva tražiti znatno manje dokumentacije, uz znatno kraće vrijeme pripreme zahtjeva te njihovu jednostavniju i bržu obradu.

Iz HAMAG-BICRO-a ističu kako je, usporedi li se 2019., tijekom koje je HAMAG-BICRO zaprimio 1.782 zahtjeva za zajmove i jamstva, s 2020. godinom, u kojoj je od 1. ožujka do danas zaprimljeno 6.325 zahtjeva za jamstva i zajmove te 1.434 zahtjeva za moratorije, došlo do velikog skoka opsega posla za Agenciju. Ističu da je do danas obrađeno više od 89 posto predanih zahtjeva za zajam COVID-19 te više od 88 posto predanih zahtjeva za ESIF mikro zajam za obrtna sredstva.

"Agencija je, radi što bržeg rješavanja zaprimljenih zahtjeva, a shvaćajući potrebe domaćih poduzetnika, angažirala sve dostupne kapacitete poštujući definirane pravilnike i procedure. Treba napomenuti da znatan broj poduzetnika prilikom predaje zahtjeva nije predao kompletnu dokumentaciju, na što je HAMAG-BICRO reagirao unutarnjom reorganizacijom rada kako bi svi poduzetnici dobili priliku upotpuniti dokumentaciju. Daljnja brzina obrade takvih zahtjeva ovisila je i o brzini dostave tražene dokumentacije", kaže Vrbanec te odgovara i na česti upit mogu li se sredstva HAMAG-BICRO-a koristiti uz ostale potpore za očuvanje radnih mjesta.

"Jedina zapreka za poduzetnike koji žele istodobno rabiti potpore za očuvanje radnih mjesta i zajmove HAMAG-BICRO-a jest to da ne smiju koristiti novac iz dvaju različitih izvora za podmirenje istog troška. Primjerice: ako poduzetnik rabi potporu za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna za zaposlenika kojem želi isplatiti punu plaću od 6.000 kuna, u tom slučaju može ostvarivati razliku do punog iznosa plaće iz sredstava HAMAG-BICRO-a", pojašnjava Vrbanec.

Na raspolaganju još osam financijskih instrumenata

Uz spomenute programe u vezi s COVID-om 19, poduzetnicima je na raspolaganju još osam programa financijskih instrumenata. Upravo je programima istraživanja, razvoja i inovacija te 631 projektom u posljednjih nekoliko godina Agencija potaknula investicije vrijedne 2,6 milijardi kuna.

"U sklopu navedenih programa osigurana je i najvećim dijelom dodijeljena potpora od 1,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava. Programi se i dalje održavaju prema planu, kao i svi EU projekti započeti u ovom programskom razdoblju. Dakle, uz aktualni paket mjera na kojem je HAMAG-BICRO intenzivno radio, paralelno se radi i na finalizaciji prvoga programskog razdoblja 2014. - 2020. za Hrvatsku", kaže predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

U suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, HAMAG-BICRO započeo je s ugovaranjem dodjele bespovratnih sredstava iz Javnog poziva IRI 2, ukupne prijavljene investicijske vrijednosti projekata više od 4,8 milijarde kuna.

"Putem ovog poziva projekti trebaju dignuti hrvatsko gospodarstvo na višu razinu konkurentnosti stvaranjem novih, inovativnih proizvoda i usluga te time utjecati na profitabilnost i konkurentnost poduzetnika. Uz to, započeo je i postupak dodjele bespovratnih sredstava za Poziv Integrator koji će generirati novih 200 milijuna kuna investicija", zaključuje Vrbanec.

Ilijana Grgić