COVID-19 INFO
Izdane nove preporuke za ugostiteljske objekte
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je niz novih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima, za pružanje ugostiteljskih usluga, poput cateringa te za svadbe i druga slavlja. U svim se objavljenim preporukama ističu tzv. opće preporuke, od toga da u objektima svima trebaju biti vidljive obavijesti o pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra, preko obveznog nošenja maski za lice za zaposlene, i po novom, za goste u objektima, osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima, i to tako da maske prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezificijensi, i to doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu. Preporuča se i da razmak između stolova bude tri metra, a da se u slučaju glazbenih izvedbi osigura razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača. Tu su i preporuke da gosti čaše i posuđe ne dijele ni s kim te da se temperatura mjeri svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt. Broj okupljenih u ugostiteljskim objektima i u zatvorenom prostoru i na terasama određuje se prema kriteriju četiri metra kvadratna po osobi te da, ako imaju više od 50 gostiju, na svakih 50 moraju imati tzv. COVID-redara. To ujedno važi i za sva javna okupljanja bilo koje vrste, pa i za svadbe i slavlja, koja po preporukama za više sudionika treba prijaviti civilnomu lokalnom stožeru, dobiti odobrenje te voditi evidencije sudionika/gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze. U ponoć 'fajrunt' za sve  U noćnim barovima i klubovima nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, a na svadbama i drugim slavljima niti tzv. švedski stolovi, nego se hrana mora usluživati na stolovima. Barovima i klubovima nije dopušten ni plesni podij, pa ni plesanje, a umjesto toga preporuča im se da postave sjedeća mjesta, uz uvjet da stolovi budu na udaljenosti od tri metra.  Preporuka je za svadbe da dopuštaju prvi ples mladenaca i njihovih roditelja na samom početku slavlja, nakon čega ples nije dopušten. Za klubove se još preporučuje da, ako postoji mogućnost, rade na otvorenom, ali ni tada nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, dok za šankom smiju biti samo sjedeća mjesta. Preporuča se i pojačano prozračivanje prostora i rad u dvije smjene s pauzama između smjena kako bi se prostor dezinficirao. Svi ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 sata, a to se odnosi i na klubove, barove te na svadbena i druga slavlja.
COVID-19 INFO
Svi koji ulaze u RH moraju imati negativan PCR test
Za ulazak u Hrvatsku svi putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili moraju u samoizolaciji u Hrvatskoj čekati rezultate testa, rekao je voditelj službe za susjedne zemlje policijske Uprave za granicu Tomislav Kufner. Odluka stupa na snagu 1. prosinca, a određuje se u trajanju do 15. prosinca 2020. godine. ''Nova odluka vrijedni za sve putnike, neovisno o državljanstvu pa tako i za Hrvate koji se trenutno nalaze izvan zemlje'', rekao je Kufner za N1 dodajući da je trenutno u EU samo jedan otok u Finskoj u epidemiološkoj "zelenoj zoni". Kufner je pojasnio da su iznimke prekogranični radnici, zdravstveni radnici, studenti, stažisti, diplomati, putnici u tranzitu i djelatnici prometnog sektora ''koji po ulasku moraju biti samo 12 sati u Hrvatskoj ili prilikom izlaska ne smiju boraviti vani više od 12 sati''. Dodao je da će se omogućiti ulazak bez testiranja za osobe koje imaju neodgodive osobne razloge poput smrtnih slučajeva i liječenja. Govoreći o državljanima trećih zemalja Kufner je istaknuo da oni mogu ući samo ako se radi o iznimkama sličnim onima koje vrijede za državljane zemalja EU, ali u tom slučaju moraju imati PCR test. Za blagdane se ipak očekuju gušći promet Analizirajući situaciju na graničnim prijelazima, Kufner je ocijenio da posljednjih mjeseci nije bilo gužve jer su ostale zemlje u okružju uvele strože mjere i zahtijevale PCR test. Dodao je i kako policija za božićne blagdana očekuje gušći promet. Na upit hoće li nove mjere smanjiti broj ulazaka u Hrvatsku, Kufner je odgovorio da ''vjerojatno hoće jer PCR test stoji od 500 do 700 kuna pa će putnici vagati svrhu dolaska i cijenu testa''. Kufner je podsjetio da je ljetos više od polovice putnika prije ulaska u Hrvatsku koristilo stranicu Enter Croatia putem koje su ispunili podatke i najavili svoj dolazak. ''Preporuka je svima da to koriste jer skraćuje graničnu proceduru. Ako ste se prijavili, epidemiološke podatke ne treba ispisivati na pograničnoj kućici, već će se oni vidjeti skeniranjem putovnice'', zaključio je.
COVID-19 INFO
U Varaždinskoj županiji obustava rada ugostiteljskih objekata
Stožer civilne zaštite donio odluku o postrožavanju epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije, a među njima je i ona o privremenoj obustavi rada svih ugostiteljskih objekata, od 21. studenog do 4. prosinca. Među odlukama je i zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom, na kojima je nazočno više od 20 osoba na jednom mjestu, kao i zabrana svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima. Privremeno se obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane. Nacionalni je stožer donio i odluku da se na vjerskim okupljanjima i obredima u zatvorenim prostorima broj nazočnih ograničava s obzirom na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri kvadratna metra površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uz to, obveza je da na ulazu u objekt bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne. Odlukom se privremeno obustavljaju i profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe, sajmovi i slične manifestacije te kino projekcije. Obustavljaju se i amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programi. Privremena se obustavljaju i sportskih natjecanja i organizirani treninzi u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta, poput nogometa, rukometa ili košarke, a privremeno se obustavlja i korištenja sportskih terena, sportskih centara i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta. Rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika Sve trgovine imaju obvezu da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Također moraju osigurati obvezno dezinficiranje ruku kupaca prije ulaska u njihov prostor te dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog. U Varaždinskoj županiji zabranjuju se posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, a zabranjuju se i izlasci korisnika izvan dvorišta objekta pružatelja usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga ovlaštena osoba. Poslodavce bi trebali organizirati rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika i održavanje minimalnog fizičkog razmaka od najmanje dva metra te obvezno provjetravanje prostorija u kojima se radnici zadržavaju.
Video
Maske obavezne i za goste, nema plesa, stajaćih mjesta, švedskih stolova..
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je niz novih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima. U svim objektima trebaju biti vidljive obavijesti o pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Temperatura se treba mjeriti svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt. Obavezno je nošenje zaštitnih maski za lice za zaposlene, i po novom, za goste u objektima, osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima. Svima moraju biti dostupni dezinficijensi, i to doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu. Preporučeni razmak između stolova je tri metra. Broj okupljenih u ugostiteljskim objektima i u zatvorenom prostoru i na terasama određuje se prema kriteriju četiri metra kvadratna po osobi. Ako u objektu ima više od 50 gostiju, na svakih 50 mora biti jedan tzv. COVID-redar. Navedeno važi i za sva javna okupljanja bilo koje vrste, pa i za svadbe i slavlja, koja po preporukama za više sudionika treba prijaviti civilnomu lokalnom stožeru, dobiti odobrenje te voditi evidencije sudionika/gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze. U noćnim barovima i klubovima nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, a na svadbama i drugim slavljima niti tzv. švedski stolovi.Barovima i klubovima nije dopušten ni plesni podij, pa ni plesanje. Preporuka je za svadbe da dopuštaju prvi ples mladenaca i njihovih roditelja na samom početku slavlja, nakon čega ples nije dopušten. Kod glazbenih izvedbi treba osigurati razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača. Svi ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 sata, a to se odnosi i na klubove, barove te na svadbena i druga slavlja.