COVID-19 INFO
Objavljene preporuke za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole
Kao što je poznato, prema uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u školskoj godini 2020./2021. učenici od 5. do 8. razreda i srednjih škola bit će obvezni nositi maske ako se ne može osigurati propisana distanca od 1,5 odnosno dva metra, osim u slučajevima kada će lokalni Stožer CZ-a, kod povoljne epidemiološke situacije, za pojedinu školu odlučiti drukčije. HZJZ je objavio i preporuke o tome kakve moraju biti maske koje će koristiti djeca. Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili dvoslojan, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan, pod uvjetom da se može prati na temperaturi od 60°C ili više. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima. Tehničke specifikacije  Maska mora biti dizajnirana tako da prekriva nos, usta i bradu, sadrži vrpce / elastične trake koje moraju biti prilagodljive veličini djetetove glave. Veličina maske treba biti prihvatljiva za prosječnu veličinu djece predškolske i školske dobi (npr. širina 13 - 15 cm, visina maske oko 10 - 12 cm, ovisno o dizajnu maske), dok srednjoškolci mogu nositi maske uobičajenih dimenzija za odrasle, navodi se u preporukama koje je za proizvođače objavio HZJZ. S obzirom na to da ne postoje standardi za izradu tekstilnih maski, kažu da je uputno koristiti preporuke struke. Primjer tehničke specifikacije koja se može smatrati prihvatljivom za maske jest: sastav pređe 100 posto pamučno vlakno, vez platno, gustoća osnove 25 niti/cm, gustoća potke 22 niti/cm, finoća osnove i potke Tt = 30 tex i površinska masa tkanine od 140 g/m2. Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, uputno je izraditi maske u dva sloja. Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari, primjerice azo-bojila, formaldehid, metali i ostale tvari i mora ispunjavati zahtjeve Priloga XVII Uredbe (EZ) br. 1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH). HZJZ preporučuje da se za izradu maski rabi certificirani tekstil poput tekstila OEKO-TEX Standard 100, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. Gotovi proizvod mora biti zdravstveno ispravan.
COVID-19 INFO
Preporučuje se rad od kuće i klizno radno vrijeme
U Hrvatskoj su od 27. listopada na snazi nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja, a koje će biti na snazi iduća dva tjedna. Propisana je stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanja bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metar na otvorenom prostoru. Obvezna je uporaba maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu. Na snazi su i sljedeće mjere: zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći uvodi se obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije o sudionicima na svim događajima s više od 15 osoba uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati ujutro na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima najviše 15 osoba sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima te se preporučuje smanjiti fizički kontakt kad god je moguće. Preporučuju se i uvođenje rada od kuće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama. Pridržavanje preporuka provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite. Nove se mjere ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima jer su za njih propisani posebni protokoli.    
Video
Maske obavezne i za goste, nema plesa, stajaćih mjesta, švedskih stolova..
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je niz novih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima. U svim objektima trebaju biti vidljive obavijesti o pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Temperatura se treba mjeriti svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt. Obavezno je nošenje zaštitnih maski za lice za zaposlene, i po novom, za goste u objektima, osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima. Svima moraju biti dostupni dezinficijensi, i to doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu. Preporučeni razmak između stolova je tri metra. Broj okupljenih u ugostiteljskim objektima i u zatvorenom prostoru i na terasama određuje se prema kriteriju četiri metra kvadratna po osobi. Ako u objektu ima više od 50 gostiju, na svakih 50 mora biti jedan tzv. COVID-redar. Navedeno važi i za sva javna okupljanja bilo koje vrste, pa i za svadbe i slavlja, koja po preporukama za više sudionika treba prijaviti civilnomu lokalnom stožeru, dobiti odobrenje te voditi evidencije sudionika/gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze. U noćnim barovima i klubovima nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, a na svadbama i drugim slavljima niti tzv. švedski stolovi.Barovima i klubovima nije dopušten ni plesni podij, pa ni plesanje. Preporuka je za svadbe da dopuštaju prvi ples mladenaca i njihovih roditelja na samom početku slavlja, nakon čega ples nije dopušten. Kod glazbenih izvedbi treba osigurati razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača. Svi ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 sata, a to se odnosi i na klubove, barove te na svadbena i druga slavlja.