Comping preuzeo dio poslovanja tvrtke Megatrend poslovna rješenja

27. svibnja 2021.

Anđelka Strajher i Alojzije Jukić/ Foto: Comping

Tvrtka Comping preuzela je većinski dio poslovanja tvrtke Megatrend poslovna rješenja te tako dodatno osnažila svoju tržišnu poziciju, posebice u području podatkovnih centara, poslovne analitike i infrastrukture.

"Kako bismo nastavili sa svojim rastom te realizacijom ambicioznih planova i projekata, potreban nam je partner koji se uklapa u našu kulturu i poslovnu viziju. Megatrend poslovna rješenja promatrali smo duže vrijeme i primijetili kako pametno grade svoj brend i jačaju timove koji rade na rješenjima koja su nam bila zanimljiva. Stoga smo se odlučili na ovaj korak i veselimo se suradnji i budućem ubrzanju našeg poslovanja. Želim zahvaliti vlasnici i direktorici Megatrend poslovnih rješenja na konstruktivnoj suradnji, a posebno tvrtki Caper koja je bila naš savjetnik i uspješno nas vodila kroz sve faze procesa", rekao je prilikom preuzimanja Alojzije Jukić, predsjednik Uprave Compinga.

Megatrend je tvrtka koja posluje na tržištu više 30 godina i danas broji 40-ak zaposlenih. Tvrtka s preostalim portfeljem nastavlja poslovati pod svojim dosadašnjim imenom, a njihovi dosadašnji korisnici u nastavku suradnje sada mogu računati i na dodatnu podršku te ekspertizu iz Compinga.

"U posljednjih nekoliko godina imali smo više ponuda za preuzimanje, bilo cijele tvrtke bilo pojedinih dijelova poslovanja. Razmišljali smo o budućnosti Megatrenda, pomno analizirali  ponuđače i mislim kako smo odabrali najbolju opciju daljnjeg poslovanja. U razgovorima s čelnim ljudima Compinga shvatili smo da bi naša suradnja mogla rezultirati još boljim poslovnim rezultatima i u domeni zrelih dijelova poslovanja i u novim dijelovima koje tek razvijamo", smatra Anđelka Strajher, generalna direktorica u Megatrendu.

Prvi korak suradnje već je realiziran - iz Megatrenda je nastala tvrtka Data Target koja u svome poslovnom portfelju ima podatkovni centar, odjel poslovne analitike te infrastrukturni odjel, čijih 20-ak vrhunskih stručnjaka iz sva tri navedena segmenta nastavljaju s radom i širenjem pod okriljem Compinga.

Poslovna analitika - dugoročni strateški interes

Megatrendov Data centar na tržištu je dugi niz godina, s etabliranim, lokalnim i međunarodnim klijentima. Ova akvizicija omogućit će Compingu još širu ponudu njihovih rješenja u domeni ASAservice platforme te softvera i drugih rješenja, a ujedno je korak prema daljnjoj monetizaciji Compingove IoT platforme – Things Talk te cloud-rješenja. Tvrtka Megatrend poslovna rješenja uglavnom je usmjerena na IBM infrastrukturu i SW tehnologije te uz partnerski platinum status imaju širok krug klijenata, što je bio još jedan od razloga za Compingovo preuzimanje.

"Ovaj poslovni pothvat, uz jačanje visokotehnoloških rješenja, nama je posebno interesantan u domeni poslovne analitike. Digitalizacija kao trend kontinuirano povećava količine podataka i nužno je znati te podatke pretvoriti u informacije. Poslovnu analitiku vidimo kao svoj dugoročni strateški interes i jedan od načina dodatnog ubrzanja poslovanja. Megatrend poslovna rješenja u ovoj su domeni već etablirani igrač na tržištu, a mi želimo zadržati njihovu prepoznatljivost i klijente, proširiti to znanje na Compingov tim te tako osigurati nove projekte te daljnje širenje i izvan hrvatskog tržišta",  rekao je Jukić.

Megatrend poslovna rješenja nastavljaju daljnje poslovanje u dva segmenta: u razvoju rješenja u segmentu umjetne inteligencije i znanosti o podacima te u razvoju specifičnih softverskih rješenja za svoje klijente.

Compingov ekskluzivni financijski savjetnik u ovome procesu bila je tvrtka Caper, jedina hrvatska članica Oaklinsa, najuspješnije svjetske organizacije u projektima spajanja i preuzimanja u segmentu tzv. mid-marketa.

P.hr/I.G.