Codel konstruirao robotski sustav za identifikaciju i označavanje

19. prosinca 2022.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Tvrtka Codel iz Križevaca osmislila je i dizajnirala napredni sustav za identifikaciju i označavanje proizvoda AIDA-MAIDEN u koji je uložila osam i pol milijuna kuna, od čega 3,7 milijuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, priopćeno je iz Codela.

Novi sustav poboljšava poslovne procese i značajno smanjuje troškove domaćim i inozemnim proizvodnim i logističkim kompanijama poput BAT-a, MEC-a, ALCA-e, LAGERMAX-a, kaže se u priopćenju.

Riječ je o univerzalnom sustavu koji može na većinu proizvoda otisnuti identifikacijsku i/ili logističku oznaku kombinirajući brojne tehnike. Potpuno je robotiziran i njime upravlja sustav sposoban nadgledati višerobotske automatske operacije.

AIDA MAIDEN je razvijen uz pomoć sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,53 milijuna kuna, a 3,73 milijuna kuna je iznos koji je sufinanciran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

"S ovom inovacijom odgovorili smo na pitanje možemo li dizajnirati i implementirati sustav koji može staviti oznaku na gotovo svaki proizvod neovisno o njegovoj težini, pakiranju ili obliku? Danas na mnogim mjestima u lancu proizvodnje i logistike se na specifične proizvode poslovi označavanja djelomično izvode ručno, zahtijevaju puno ljudskog rada koji je je često neprecizan, a nerijetko i netočan. Kako to generira znatne troškove, te uzrokuje nesukladnosti, ovom inovacijom ponudili smo rješenje tržištu", izjavio je direktor poslovnog razvoja Codela Tihomir Hodak.

Codel se ove godine preselio iz Zagreba u križevački Razvojni centar i tehnološki. Zadnjih 30 godina projektira napredne robotske sustave i razne aplikacije robotike za industriju. Tvrtka trenutno ima 23 zaposlenih, a u sljedećoj godini planiraju otvaranje još sedam radnih mjesta. Godinama surađuje s brojnim visokoškolskim institucijama i fakultetima.

 

 

Hina/P.hr