Članstvo u eurozoni jamči veću sigurnost i bolju zaštitu

24. kolovoza 2022.

Foto: Shutterstock

Članstvo u eurozoni jamči državi, gospodarstvu i građanima veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i ekonomskih šokova, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

"Ulazimo u krug najrazvijenijih zemalja Europe i najbolje povezanih s najsnažnijim mehanizmima solidarnosti i potpore u trenucima gospodarskih kriza", istaknuo je Plenković navodeći kako će članstvo u eurozoni omogućiti gospodarstvu niže kamate, veću otpornost na krize i veću konkurentnost, a članstvo diže i međunarodni rejting Hrvatske u političkom, ekonomskom i financijskom smislu.

"Nalazimo se u završnoj fazi uvođenja eura i, unatoč svim izazovima i krizama s kojima smo bili suočeni proteklih godina, na pragu smo ostvarenja jednog od dvaju strateških ciljeva, dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju - jedan je ulazak u europodručje, a drugi je schengenski prostor", kazao je Plenković te poručio da je u iduća četiri mjeseca do uvođenja eura preostalo još dosta posla.

Prema njemu, četiri su glavna elementa o kojima treba voditi računa da bi proces uvođenja eura prošao fino i suptilno. Prvi je informiranost i zaštita potrošača, koji moraju biti adekvatno informirani i upoznati s procesom te zaštićeni od bilo kakvih nastojanja da se 'lovi u mutnom'. Drugi je provedba zakonodavnih i drugih aktivnosti koje će pravno osigurati izvjesnost prilagodbe. Treći je prilagodba gospodarstva i društva, i to glede opskrbe banaka, poduzeća i građana novcem, što je tehnički i logistički vrlo zahtjevan proces. Četvrto je uputiti na sve prednosti koje će Hrvatskoj donijeti članstvo u eurozoni.

Od 5. rujna obveza dvojnog iskazivanja cijena

Plenković je podsjetio da od 5. rujna nastupa obveza dvojnog iskazivanja cijena, u kunama i eurima, što je važno da se građani prilagode iskazivanju cijena u eurima. Podsjetio je da je tečaj eura fiksiran na 7,53450 kuna i da se na osnovi tog tečaja preračunavaju cijene.

Upozorio je da će državna tijela kontrolirati preračunavanje cijena s ciljem zaštite potrošača. Plenković je naveo da u eurozonu ulazimo u vrijeme nekoliko kriza, od COVID-a 19 do ruske agresije na Ukrajinu i posljedične energetske krize te rasta cijena energije i hrane.

S obzirom na rast inflacije u Europi, svijetu i Hrvatskoj, Plenković se osvrnuo na teze da će sve poskupjeti s uvođenjem eura.

"Dosadašnja iskustva u zemljama koje su uvele euro pokazuju da je taj rast bio jednokratan i minimalan, između 0,2 i 0,3 postotna boda", istaknuo je Plenković.

Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura održana je prije tematske sjednice Vlade posvećene usvajanju više od 60 zakona, koje će Sabor ove jeseni usvojiti kao dio zakonodavne prilagodbe za uvođenje eura.

Hina/P.hr