Cikorija - zdrava alternativa toplim napitcima

10. srpnja 2019.

Foto: PIxabay

Iako se čini kako malo znamo o ovoj zdravoj biljci, mnogi od nas, osobito u djetinjstvu, susreli su se s njenim prerađevinama. Divka i Bianka poznati su domaći brendovi, instant-napitci od ove biljke koja raste i na našim poljima, a mnogi je smatraju korovom.

Cikorija je među nutricionistima poznata po svoja dva važna sastojka, kaže Marijana Hudina Domladovec iz Francka. “Inulin i oligofruktoza iz ove funkcionalne hrane utječu na pojedine tjelesne funkcije i pomažu očuvanju zdravlja. Oba su sastojka probiotici zbog svoje selektivne stimulacije rasta crijevnih bifidobakterija i sprječavaju rast polipa ili karcinom debelog crijeva, a pomažu apsorpciji kalcija i magnezija što blagotvorno djeluje na osteoporozu. Jednako tako mogu se koristiti u dijetama kao zamjena za masti ili šećere te pomoći poboljšanju okusa drugih proizvoda i njihovoj nutritivnoj vrijednosti”, ističe Marijana Hudina Domladovec.

U svijetu se cikorija najviše proizvodi u Belgiji, Nizozemskoj, Poljskoj i Francuskoj, a u Hrvatskoj je najveći proizvođač poljoprivredni obrt iz Garešnice Agro Puškarić. Ovaj domaći proizvođač sije cikoriju na oko 25 hektara i ima prinose od oko 750 tona godišnje te je glavni dobavljač za potrebe Francka.

Jedna je od manje poznatih činjenica da je tvornica Franck zapravo utemeljena na proizvodnji cikorije. U Njemačkoj su otvorili pogon 1828., a u Zagrebu 1892. godine uz sušionicu u Bjelovaru 1900. godine.

Tijekom povijesti su se križanjima divlje cikorije s malo listova i tankoga korijena dobila dva glavna oblika cikorije - Foliosum s mnogo mesnatih listova koji se konzumira kao salata i Sativus s manjim listovima, ali debelim i mesnatim korijenom koji prerađen služi najčešće kao nadomjestak kavi.

Sam uzgoj nije pretjerano zahtjevan jer cikorija ne treba veliku vlagu, pogoduje joj ilovasto tlo i ono bogato koloidima, neutralno ili slabo kiselo. Zahtijeva dublje oranje, veću rastresenost tla i u početku razvoja traži okopavanje i prorjeđivanje. 

Krešimir Sočković