Cijene novih stanova nezaustavljivo rastu

17. rujna 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U prvom polugodištu 2019. godine prosječna cijena jednoga četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 12.142 kune, što je 1,3 posto više nego u drugom polugodištu prošle godine i 12,1 posto više nego u prvom polugodištu 2018. godine. Pritom je međugodišnja stopa rasta ostvarena u prvom polugodištu ove godine najviša od prvog polugodišta 2017. godine, od kada se bilježi kontinuitet rasta.

Strukturno, u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine cijene su porasle samo u ostalim naseljima (za 20,1 posto), dok je u Zagrebu zabilježena stagnacija cijena. Istodobno su cijene novih stanova građenih na temelju Programa društveno poticanje stanogradnje (POS) smanjene za 1,1 posto. Ako se isključi utjecaj stanova POS-a (sudjelovali su sa 4,8 posto u ukupnom obujmu prodanih četvornih metara stanova) prosječna cijena četvornog metra novog stana u prvoj polovini ove godine iznosila je 12.375 kuna, što je 9,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine (2,4 posto više u Zagrebu i 14,6 posto više u ostalim naseljima).

U doba sve veće diferencijacije cijena stanova prema lokaciji i prema kvaliteti gradnje, cijene stanova osciliraju ovisno o tome gdje su i kakvi su stanovi završeni u određenom razdoblju. Pritom je ipak očito da pod utjecajem turističkih rezultata cijene novih stanova rastu na priobalnom području te da na rast cijena utječe i broj stanova izgrađenih u okviru POS-a čija je cijena trenutno 38,2 posto niža od prosječne. Stoga pri usporedbi cijena novih stanova u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine treba imati na umu i činjenicu da se u prvom polugodištu ove godine 60 posto korisne površine stanova odnosilo na Zagreb (u istom razdoblju prethodne godine tek 40 posto) te da je smanjen udio stanova POS-a u ukupnoj korisnoj površini (sada 4,8 posto, a u prvom polugodištu prošle godine 12,7 posto) pri čemu se čak 76 posto novih stanova POS-a trenutno odnosi na Zagreb.

cijene prodanih stanova

U strukturi prosječne cijene novog stana u prvom polugodištu ove godine udio troškova građevinskog zemljišta iznosio je 17,5 posto, udio troškova građenja i dobiti izvođača 57,4 posto te udio ostalih troškova 25,1 posto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine za trećinu su porasli ostali troškovi (obuhvaćaju pribavljanje odobrenja za građenje, projektiranje, premjeravanje zemljišta, stručni nadzor, različite pristojbe i poreze, osiguranja, kamate na kredit, PDV, troškove i dobit poslovnog subjekta koji je naručio gradnju radi daljnje prodaje na tržištu), troškovi građevinskog zemljišta veći su za 14,1 posto, dok su troškovi gradnje i dobit izvođača porasli za 4,3 posto. Porast cijena novih stanova dijelom je posljedica rasta proizvođačkih cijena građevinskog materijala (za 1,9 posto u lipnju na godišnjoj razini) te rasta bruto plaća u gradnji zgrada pri izrazitom nedostatku radne snage (za 4,2 posto). Pritom ne treba zanemariti utjecaj povećane potražnje za nekretninama na rast njihovih cijena generiran pozitivnim kretanjima na tržištu rada, rastom stambenih kredita te državnim poticajnim mjerama za rješavanje stambenog pitanja u okolnostima visokih i rastućih cijena najma stanova u većim gradovima.

Rast cijena novih stanova potiče interes investitora za izgradnju stambenih objekata, pa je broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5 posto, uz rast korisne površine stanova za 30,9 posto. Stoga, u narednom razdoblju očekujemo postupnu uspostavu ravnoteže između ponude i potražnje za stambenim prostorom, što će se odraziti na kretanje cijena novih stanova.

P.hr/K.S.