Cijene nekretnina i dalje rastu najviše, u Dubrovniku

3. lipnja 2019.

Foto: PixabayIlustracija

Statistika i dalje bilježi kako iz mjeseca u mjesec rastu cijene nekretina u Hrvatskoj. Tako analiza portala Njuškalo pokazuje kako su tražene cijene nekretnina rasle i u svibnju, gdje je u odnosu na travanj, došlo do rasta od 0,25 posto. Navedeni mjesečni rast je posljedica rasta traženih cijena stanova za 0,53 posto.

Usporedimo li svibanjske tražene cijene nekretnina s onima iz istog mjeseca prošle godine vidljiv je poveći rast. Na godišnjoj razini, cijene stanova u Hrvatskoj rasle za gotovo 9,5 posto, dok su kuće rasle za 5,5  posto. Rast je još izraženiji kad ih usporedimo sa onima iz 2017. godine, gdje su  u ove dvije godine cijene kuća  rasle za 9 posto a stanovi za čak 16 posto. 

Najveći rast cijena na godišnjoj razini zabilježeni su na Jadranu te u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Tako je u Dubrovniku prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 3.890 eura što je ujedno i najviše u Hrvatskoj te je u samo 12 mjeseci zabilježila skok od gotovo 11 posto. Isti postotni godišnji rast bilježi i Grad Zagreb, u kojem je prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 2.039 eura.

Godišnji rast cijena stanova je prisutan i u ostalim većim hrvatskim gradovima. Tako je u Splitu on iznosio 9 posto te je u svibnju tamo prosječna oglašena cijena kvadrata stana iznosila 2.860 eura. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zadru je u prošlom mjesecu iznosila 2.152 eura, dok je istovremeno u Osijeku ona iznosila 993 eura.

Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj posljedica je, prije svega, rasta potražnje. Njuškalo unutar kategorije Nekretnine zasad u ovoj godini bilježi rast posjeta za više od 7 posto u odnosu na isti period lani. Najveći rast prisutan je u podkategorijama prodaja stanova, prodaja kuća te prodaja poslovnih prostora gdje je rast od  čak 16,7 posto. Uz Zagreb, najposjećeniji  su oglasi  koji se odnose na nekretine u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Pogledamo li prosječne tražene cijene nekretnina u Zagrebu, detaljnije po četvrtima vidljivo je kako one jako variraju u ovisnosti o pojedinom kvartu. Tako je prosječna tražena kvadrata stana u centru 2.576 eura, dok je istovremeno u Dugavama 1.599 eura. Kuće su nešto povoljnije, pa je tako u centru prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem 2.053 eura, dok je u Dugavama ona 1.424 eura. Na Jarunu je u svibnju prosječna cijena kvadrata stana u iznosila 1.965 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo iznosio 1.735 eura.

I ostali gradovi u okolici Zagreba bilježe rast cijena stanova. Tako je u Velikoj Gorici zabilježen godišnji rast traženih cijena za čak 12 posto, i u svibnju je prosječna cijena kvadrata stana tamo iznosila 1.312 eura. Istovremeno, u Samoboru je cijena slična, 1318 eura po kvadratu stana, no godišnji rast je nešto manje izražen, iznosio je 6,5 posto.

P.hr/I.G