Cijena duhana raste, a raste i cijena finalnog proizvoda

20. rujna 2019.

Krešimir Sočković

Od duhana se nekada dobro živjelo, no još uvijek dobar dio proizvođača ovog proizvoda ima tržište za svoju proizvodnju u Hrvatskoj. Prošla otkupna sezona završila je ponovno s rastom cijene koji je kontinuiran već godinama. Cijena je bila četiri posto viša u odnosu na godinu ranije, 16 posto više nego prije 5 godina odnosno 35 posto više nego prije 10 godina.

Ukupne površine pod duhanom bilježe blagi pad već godinama, a glavni razlog tome je sve izraženiji problem nedostatka radne snage. Pod duhanom je sada malo manje od 2.800 hektara, i njega proizvodi oko 400 proizvođača.

Dugoročni trend pokazuje rast prinosa po hektaru za što su najzaslužnije investicije u uzgoj duhana i inzistiranje Hrvatskih duhana na optimalnim agrotehničkim mjerama. Prinos je svake godine ovisan o vremenskim prilikama, no unatoč relativno lošoj lanjskoj sezoni - tuča koja je napravila veliku štetu u poljima pred sam početak berbe - prosječni prinosi su iznad 2 tone duhana po hektaru. Za ovu godinu koja također nije idealna je očekivanje 2,26 tona po hektaru.

U nekim županijama prilično je velika važnost proizvodnje jer se na tim poljima na kojima se uzgaja duhan zbog specifičnosti tla zapravo gotovo ništa drugo ne može komercijalno isplativo proizvoditi. Zato je proizvođačima izuzetno važna sigurnost plasmana tog proizvoda, posebice u svjetlu promjena kojeg prolazi duhanska industrija. U British American Tobaccou ističu kako sirovinu za svoje proizvode u cijelom svijetu proizvode lokalno.

Vrijednost otkupa duhana u nas je nešto veća od 125 milijuna kuna, što je više od polovice proizvodnje krumpira, voća ili grožđa. I zanimljivo je kako ova radno intenzivna proizvodnja primjerice u Virovitičko podravskoj županiji angažira 3500 ljudi što je gotovo 20 posto zaposlenih u toj županiji. Kako najavljuju u BAT-u tvrtka će, kako bi osigurala sirovinu za svoju tvornicu u Kanfanaru nastaviti ulagati u proizvodnju i sufinancirati je kao i osiguravati siguran otkup, a najavljuje se i projekt mehaničke berbe koji bi trebao smanjiti troškove kooperantima i olakšati problem s nedostatkom radnika.