Izbjegnite četiri stvari koje mogu pokvariti godišnji odmor

9. srpnja 2022.

Foto: Pixabay

U nedavnom istraživanju, koje je provela američka tvrtka Qualtrics, čak 49 posto zaposlenih Amerikanaca priznalo je da radi sat ili više vremena dnevno dok su na godišnjem odmoru, a otprilike jedna četvrtina istaknula je i kako u svoje slobodno vrijeme radi više od tri sata svaki dan.

Ova vrsta rastresenoga slobodnog vremena, bez obzira na to jeste li je sami sebi nametnuli ili su očekivanja vašeg poslodavca takva, u biti poništava svrhu samog odmora. Odmor može učiniti čuda za mentalno zdravlje, manje vas izložiti riziku od kardiovaskularnih problema i drugih bolesti koji skraćuju život, poput depresije.

Profesor javnog zdravstva na Sveučilištu Syracuse Brooks Gump, koji inače proučava učinak rada na zdravlje, istražuje i kako godišnji odmori mogu ublažiti, ali i podići razinu stresa. Stoga je za Fast Company izdvojio ponašanje koja bi trebalo izbjegavati tijekom godišnjega.

Rad tijekom godišnjeg odmora

Mnogima se čini jednostavno "samo baciti pogled" na pristiglu e-poštu dok uživaju u slobodnim danima. No, to može biti sklizak teren. Umjesto toga, najbolje se oduprijeti tome i iskoristiti vrijeme kao priliku za stvaranje jasnih granica između radnih obaveza i privatnog vremena. Rad tijekom godišnjeg odmora kod radnika stvara osjećaj da su još uvijek "uključeni" umanjujući sve prednosti slobodnog vremena.

Turistice, more kupanje

Foto: Shutterstock

Informiranje o stanju na poslu

Obavijesti iz radnog okružja izazivaju brigu i ometanje, a čim vam telefon reagira već poznatim zvukom da je nešto stiglo, vaš odmor je prekinut i nije nimalo miran. Stoga je najpametnije isključiti ih. 

Neuzimanje dovoljno dana godišnjega

Postoji mogućnost da jednostavno ne uzimate dovoljno dana da biste iskoristili sve prednosti odmora. Istraživanja su podijeljena o pravom broju dana koje treba uzeti, a Gump ističe kako ipak upućuju na to da je potrebno minimalno tjedan dana da radnici osjete da su se uistinu odvojili od posla.

Zanemarivanje planiranja prije odmora

Ako se osjećate pod stresom i tijekom odmora, to može biti zato što ste zaboravili pravilno isplanirati slobodno vrijeme. Uostalom, odmarati se na rajskoj plaži manje je idilično ako se osjećate krivima što ste ostavili svoj tim s hrpom zadataka i bez jasnih uputa. Prije godišnjeg odmora odradite sve što trebate i organizirajte se tako da posao može funkcionirati i bez vas. Ne zaboravite, planiranje se ponajviše svodi na jasnu komunikaciju.

Gump ističe kako je važno i prije godišnjega smanjiti količinu stresa koju doživljavate na poslu.

"Postoje dokazi da stres povezan s poslom može utjecati na učinak odmora. Što je veći stres na poslu, to je manja korist od odmora", zaključuje Brooks Gump.

 

P.hr/B.S.