Četiri jednostavna koraka pregovaranja za povišicu plaće

6. veljače 2021.

Foto: Pixabay

Čak i nakon teške ekonomske godine kakva je bila 2020., važno je da zaposlenici znaju da unatoč svemu imaju pravo pregovarati o svojoj povišici te biti pošteno nagrađeni za svoj rad. Melanie Feldman i Anna Schuliger, suosnivačice kompanije za traženje posla namijenjenog mladim profesionalcima Get Hired, nimalo ugodne pregovore o većoj plaći raščlanile su na četiri osnovna elementa koja uključuju razmatranje osobnih i neosobnih čimbenika za svaku jedinstvenu situaciju i ulogu, dok optimalni ishod uključuje ravnotežu svih njih.

Napravite popis onoga što bi bilo 'lijepo imati'

Odvojite vrijeme za promišljanje o tome što vam treba i što bi bilo lijepo imati. Na primjer, možda će vam trebati određeni iznos plaće ili neko dodatno osiguranje, dok bi dodatna edukacija bila veoma lijep dodatak. Ovaj je korak osobni dio procesa. Mnoge stvari, uz novac, povećavaju kvalitetu života. Saznajte koje mogućnosti možete imati na raspolaganju kako biste došli u najbolju poziciju, prenosi Fast Company.

Istražite tržište i usporedite druga primanja 

Kada ste napravili popis, sljedeći je korak istraživanje raspona visine plaća za slične poslove u vašem području. Kad završite s ovim korakom, imat ćete zlatnu kartu kojom možete stati iza svojih traženih svota.

Odredite svoju BATNA-u

BATNA (eng. best alternative to negotiated agreement) je kratica za najbolju alternativu za postizanje sporazuma u pregovaranju, a taj su pojam skovali Roger Fisher i William Ury koji su stvorili kartice s bodovima i predložili akcije. Prvo je potrebno postaviti četiri pitanja i potom zbrojiti rezultat.

Imate li još neku ponudu za posao? Da = 1, Ne = 0

Jeste li trenutno zaposleni? Da = 1, Ne = 0

Biste li mogli uzeti slobodno vrijeme? Da = 1, Ne = 0

Je li ovo vaš najbolji izbor? Da = 0, Ne = 1

Zatim pomoću svoga rezultata odredite svoj odgovor. Ako je vaš BATNA rezultat nula, prihvatite se posla, a ako je jedan, imate ograničenu snagu. Pregovori će ovisiti o vašoj osobnoj procjeni koliko dugo možete ostati u svojoj trenutnoj situaciji i koliko je ponuda bliska vašoj istraživanoj tržišnoj vrijednosti plaće.

Ako je BATNA rezultat dva, ima mjesta za pregovore. Pregovori će se oslanjati na tržišnu vrijednost i mogu vam pomoći da se približite ambicioznoj plaći. A ako je vaš rezultat tri do četiri, imate jaku pregovaračku moć. Zaposleni ste, a imate druge ponude na stolu, tržišni ste i konkurentni.

Postavite raspon plaća

Posljednji je korak stvaranje raspona plaća. Prva bi trebala biti vaša konačna vrijednost plaće, dok su ambiciozne plaće obično oko tri-četiri puta više od prosječne plaće na tržištu. A dosegnuta plaća najveći je iznos neke plaće koji ste uspjeli pronaći za posao sličan vašem sektoru u industriji. Upotrijebite raspon za dogovaranje željenog iznosa jer upravo se tu nalazi prostor za pregovore.

P.hr/B.S.