Četiri generacije iskustva i znanja pretočene u prirodnu kozmetiku

6. lipnja 2021.

Foto: Bakina riznica ljepote

Naša priča nastala je sasvim spontano od želje da nešto proizvodimo sami jer kronično nedostaje proizvodnje - tako priču o hrvatskom brendu prirodne kozmetike Bakina riznica ljepote započinje vlasnica brenda i obiteljskog OPG-a Bosnar Silvija Letinčić, a drugi razlog bio je, otkriva nam, stvoriti budućnost kćeri kako ne bi pobjegla u tuđinu.

"Budući da se obitelj generacijski bavila ljekovitim biljem, od bake i mame, odlučila sam pokušati. Suprug je bio na burzi, kći u školi, krediti… klasična priča. Nisam od onih koja odustaje, pa sam se započela baviti, prvo kao hobijem, izradom melema za darove prijateljima i rodbini. S vremenom sam htjela više saznati o tehnici, primjeni eteričnih ulja, destilaciji, pa smo se odvažili ući u novi veliki trošak za moje školovanje za aromaterapeuta", kaže Silvija, kojoj su u obitelji uzgoj i obrada ljekovitog bilja prisutni već četiri generacije.

Bakina riznica ljepote Foto: Bakina riznica ljepote 

Ljubav se tako pretvorila u ozbiljan hobi, u koji se uključila cijela obitelj, a u međuvremenu su užurbanost Zagreba zamijenili idilom zagorskih brega. Preselili su se u općinu Zagorska Sela gdje imaju imanje i tu zaokružili svoju poslovnu viziju, i to proizvodnjom ljekovitog bilja, proizvodnim pogonom te malom destilerijom.

"Da, možemo reći da je priča zaokružena. No, nama još nije, imamo još mnogo ideja i upravo smo ovo proljeće započeli s realizacijom, a to su pčele. One su te koje nam daju divan med, oprašuju naše biljke i dat će nam divan vosak za našu kozmetiku. To je samo dio priče koju ćemo završiti iduće godine, a onda idemo dalje", otkriva nam Silvija.

Silvija i Božidar Letinčić.jpg Božidar i Silvija Letinčić. Foto: Bakina riznica ljepote 

Poslovna priča koja uvijek ide korak dalje 

Njihovo je imanje pravi zemaljski raj u kojem dominiraju mirisi ljekovitog bilja koje uzgajaju, poput lavande, kamilice i ruža, koji su osnova za proizvodnju prirodne kozmetike.

Recepture su se razvile nakon niza godina iskustva.

"Moja majka oduvijek je, još sa svojom majkom, skupljala bilje i zapisivala svoje recepte. Bakine mudrosti crpimo i danas u izradi svoje modernizirane kozmetike jer prabaka nije imala takvu paletu ulja i eteričnih ulja. No zrnca mudrosti, koje te ne može naučiti ni jedna škola, zlata su vrijedna. Moja majka Stanka danas ima 79 godina, ali ona ja glavna za kopanje gaveza, kopa korijen koprive i obrađuje. Ona je dokaz da godine nisu važne ako imaš srce koje voli prirodu i ljude", kaže Silivija i ističe kako je u svakom poslu bitno da to što radiš - radiš kao za sebe. 

"Svaka se krema izrađuje ručno i s mnogo pažnje. Posebnost je to što radimo sve od hidrolata destilata bilja, i tu ne postoji voda. U svim kozmetičkim proizvodima u sastojcima ćete pročitati najprije 'aqua' - voda, a to je nešto čega kod nas nema. Voda je prirodna, ali nije organska, a ja se želim kupati u cvjetnoj vodi, želim da moja kosa uživa u hidrolatu lavande, kamilice, koprive. Želim da moje koža uživa u hidrolatu ruže i smilja. Isto to želim dati, podijeliti taj gušt i sa svojim kupcima", kaže Silvija.

kamilica Foto: Bakina riznica ljepote 

Put do kupaca započeo je putem društvenih mreža i na sajmovima, a danas imaju svoju web-trgovinu i izrađuju proizvode po narudžbama. Probili su se i na zahtjevno njemačko tržište.

"Našu kozmetiku treba znati preporučiti i pričati o njoj - jer to nisu samo krema ni samo šampon. Mi radimo kozmetiku sa svrhom. Plasiramo je i putem svoga distributera u Njemačkoj koji je prodaje pod imenom svog brenda s jasnim naglaskom na imenu proizvođača i hrvatskom porijeklu proizvoda", kaže Silvija, koja je puna ideja i planova o tome kako proširiti svoje poslovanje.

"Svoje nasade starinskih ruža širit ćemo svake godine, kao i svoga ostalog ljekovitog bilja. Kupili smo imanje pored svojeg, na kojem želimo izgraditi starinsku drvenu kuću u kojoj bi bili promocija naše kozmetike, prikaz izrade tradicijske kozmetike, radionice izrade sapuna i mini destilerija kako bi ljudi koji dođu vidjeli taj proces uživo. Imamo ideju potaknuti izletnike u Zagorje da navrate do nas kako bi besplatno pogledali kako se destilira, popili biljni sok, probali naše kozmetiku te, ako bi željeli, mogli nešto naručiti. Još nismo do kraja razvili priču jer imamo 101 ideju", zaključuje  Silvija.

šamopn kopriva   Foto: Bakina riznica ljepote 
Ilijana Grgić