Češki holding u Energanu uložio više od 20 mil. eura

15. listopada 2020.

Foto: Energana Gospić

Pri kraju su radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja tvrtke Energana Gospić 1 u Gospiću. Riječ je o investiciji vrijednoj više od 20 milijuna eura, iza koje stoji češki holding GEEN, koji ima dugogodišnje uspješno iskustvo u energetskom sektoru.

Prema riječima izvođača tvrtke Đuro Đaković TEP, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon čega bi trebao biti obavljen i tehnički pregled.

Nova Energana zaposlit će tridesetak radnika, a investitor je već počeo tražiti zaposlenike.

"Već u ovom trenutku tvrtka GEEN traži hitno inženjere elektrotehnike i strojarstva koji trebaju proći obuku prije puštanja postrojenja u pogon. Dakle, u Gospiću se u 2020. godini otvara nekoliko radnih mjesta, a do kraja godine tražit će se i druga zanimanja u novootvorenim pogonima tvrtke", istaknuo je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Struja HEP-u, grijanje gradu

Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dvaju korisnih oblika energije - električne i toplinske u jedinstvenom procesu. U sklopu ovog projekta radi se i dodatni pogon – sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije.

Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno rabiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba, i za grijanje grada.

Energana Gospić 1

Foto: Grad Gospić

Nakon izgradnje tvornice Kalcit ovo je druga najveća greenfield investicija na području Gospića od osamostaljenja Hrvatske. Tim su povodom gradonačelnik Karlo Starčević i tajnik pročelnik Slaven Stilinović s predstavnicima izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP, Slavonski Brod, izvršnim direktorom Ivicom Marićem i direktorom servisa i montaže Zdravkom Stipetićem obišli gradilište u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje.

 

 

P.hr/I.B.