Osiguravajuća društava gube povjerenje u rast

21. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Na početku novog desetljeća predsjednici uprava osiguravajućih društava gube povjerenje u rast globalnog gospodarstva, pokazalo je to PwC-ovo istraživanje mišljenja predsjednika uprava, u kojem je sudjelovalo 179 predsjednika uprava iz sektora osiguranja. Tako se samo 21 posto predsjednika uprava slaže da će globalno gospodarstvo rasti, što predstavlja pad s 41 posto u 2019. godini i 50 posto u 2018. godini. COVID-19 trenutačno predstavlja stvarnu gospodarsku prijetnju, ali predsjednici uprava gubili su povjerenje i prije pandemije.

Međutim, predsjednici uprava osiguravajućih društava optimističniji su što se tiče budućeg rasta njihovih društava u sljedeće tri godine, nego u pogledu ukupnog gospodarstva. Istraživanje otkriva sve veće dugoročno povjerenje predsjednika uprava u sposobnost pronalaženja rješenja za poremećaje, čak i uz postojeću neizvjesnost.

Transformacija unatoč poremećajima

Regulativa, kibernetičke prijetnje i brzina tehnoloških promjena i dalje su tri glavna pitanja koja zabrinjavaju osiguravatelje. Tako 54 posto predsjednika uprava izrazito je zabrinuto oko prenormiranosti, a 45 posto izrazito je zabrinuto oko kibernetičkih prijetnji. Međutim, ti su postoci znatno niži nego posljednjih godina tako na primjer, zabrinutost zbog prenormiranosti iznosila je čak 90 posto prije samo nekoliko godina. Povrh toga, predsjednici uprava smatraju da su sve sposobniji pronalaći rješenja za poremećaje, pa stoga povećavaju ulaganja u prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage u sektoru osiguranja, ističući važnost korisničkog iskustva, transformacije osnovne tehnologije i inteligentne automatizacije kako bi učinili više za manje.

A 70 posto predsjednika uprava napominje kako će iskustva kupaca biti njihov glavni prioritet u sljedećoj godini.

"Iskustvo korisnika u ključnim trenucima, kao što su kreiranje politike i namirenje potraživanja, postaje brže, intuitivnije i prilagođenije korisniku", rekao je Stephen O'Hearn, PwC-ov globalni voditelj usluga sektoru osiguranja.

Odgovori ispitanika pokazuju da je najistaknutija odlika vodećih osiguravatelja njihova sposobnost iskorištavanja prilika koje se ukazuju. Oni stvaraju kulturu inovacija, agilnih poslovnih platformi i ekosustava suradnje koji će im omogućiti uočavanje prilika i njihovo brzo iskorištavanje. Prilike se mogu odnositi na neiskorištena tržišta ili uspostavljanje novih poslovnih modela na području usluga mobilnosti ili pak upravljanja okolišem. 

 

P.hr/I.Grgić