CEIZ indeks: U drugom kvartalu BDP će skočiti 14,5 posto

10. kolovoza 2021.

Foto: Shutterstock

Kretanje CEIZ indeksa sugerira snažan rast hrvatskog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine, za 14,5 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, objavio je u Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

U svibnju ove godine CEIZ indeks porastao je za 11 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Istodobno, prosječna vrijednost indeksa za travanj i svibanj ove godine (odnosno za prva dva mjeseca u drugom tromjesečju) bila je za čak 15,2 indeksna boda veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je gospodarstvo bilo znatnim dijelom zatvoreno zbog epidemioloških mjera, navode iz EIZ-a.

Ako se promatraju travanj i svibanj ove godine po komponentama indeksa, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, veću vrijednost zabilježile su sve četiri komponente indeksa - prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, indeks obujma industrijske proizvodnje, promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista. Pritom su se godišnje stope rasta kretale između 15,6 posto, koliko je u navedenom razdoblju porasla industrijska proizvodnja, pa do čak 323,7 posto koliko je iznosio porast broja turističkih dolazaka, ističu.

"Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2021. snažno ubrzava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo rasti za 14,5 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Kretanje indeksa sugerira i da će tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju također biti pozitivna te bi trebala iznositi 1,2 posto", navodi se u analizi.

Iz EIZ-a napominju i da će zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine moći s većim stupnjem pouzdanosti donositi tek kada budu objavljene vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj.

CEIZ indeks jest koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravodobnu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se događaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravodobno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Hina/P.hr