Čak 60 posto Hrvata produktivnije je u radu na daljinu

11. rujna 2021.

Foto: Shutterstock

Istraživanje koje je u Hrvatskoj proveo Huawei o radnim navikama te koliko su se one promijenile u proteklih godinu i pol dana pokazalo je kako se trećina onih koji su radili od doma još nije vratila na svoje radno mjesto.

Njih 20 posto kaže kako im najviše odgovara kombinacija rada na daljinu i s radnog mjesta. Najzastupljenija je skupina ispitanika od 26 do 35 godina, tzv. milenijalaca, i to njih 78 posto, kojima u radu na daljinu najviše odgovara ušteda vremena jer ne gube nepotrebno vrijeme za putovanje na posao. Njih 54 posto ističe kako im je bitno upravljanje privatnim vremenom te to što se ne moraju posebno spremati i odijevati za posao. Od ostalih pogodnosti naveli su uzimanje pauze kada im odgovara te izostanak dodatnih troškova za hranu i piće.

Prema istraživanju, svaki četvrti Hrvat voli birati mjesto i vrijeme rada, a čak 90 posto njih u radu na daljinu izabralo bi rad od kuće, dok nešto manje ispitanika bira vikendicu, prirodu ili kafić. Svakom petom ispitaniku u radu na daljinu važna je fleksibilnost, a 60 posto njih produktivnije je kada nije u svome klasičnom radnom okružju.

rad od kuće Foto:Shutterstock

 

Tehnologija prati trendove radnih navika

Kako se trećina Hrvata i dalje nije u potpunosti vratila na svoje radno mjesto, porasla je i potražnja informatičke opreme. U istraživanju je najviše istaknut tablet, i to kod 40 posto ispitanika, kao dodatni uređaj koji bi unaprijedio i poboljšao produktivnost rada na daljinu, a od ostalih prijenosnih uređaja ispitanici su naveli prijenosno računalo, i to njih 10 posto,  monitor 15 posto i bežične slušalice 14 posto.

Gotovo 40 posto Hrvata koji su sudjelovali u istraživanju posjeduje sve navedene uređaje potrebne za rad na daljinu što govori o tome kako su prijenosni uređaji prijeko potrebni za kvalitetno obavljanje radnih zadataka. Čak 80 posto Hrvata u fleksibilnom radnom okružju istaknulo je važnost jednostavne prenosivosti uređaja.

Promjena načina poslovanja i uvjeta na tržištu te stvaranje drukčijih radnih, ali i životnih navika govori o tome da rad na daljinu postaje stvarnost sve većeg broja ljudi. Ovakav način rada moguć je zbog tehnološkog razvoja; današnja informatizacija i digitalizacija omogućuju zaposlenicima jednako kvalitetno obavljanje većine uredskih zadataka od kuće bez potrebe za fizičkim odlaskom na posao. Sva potrebna tehnološka oprema za rad može se svesti na prijenosni uređaj i povezivost s internetom.

 

P.hr/I.G.