Mjere daju poduzetnicima mir barem do kraja godine

20. listopada 2020.

Foto: Privredni

Zadovoljni smo jer su prijedlozi HGK još jednom uvaženi – uvedena je gradacija potpora prema padu prometa i način na koji se taj pad mjeri. Time se maksimalno uzima u obzir specifičnost svakog sektora, a dodatno će pomoći i rast potpora za skraćenje radnog tjedna, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirajući najnovije mjere Vlade za pomoć gospodarstvu.

"Prioriteti su i dalje isti, očuvanje likvidnosti i radnih mjesta, a ovim prilagodbama mjera napravili smo još jedan korak u dobrom smjeru i dali poduzetnicima mir barem do kraja godine", naglasio je Burilović.

Nove mjere za očuvanje radnih mjesta, koje će koštati od 300 do 350 milijuna kuna, primjenjivat će se do kraja godine. Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto umjesto dosadašnjih 50 posto. Maksimalna mjesečna potpora po radniku porast će s 2.000 na 2.800 kuna i pojednostavnit će se potrebna dokumentacija koju subjekti moraju podnijeti. Inače, mjeru kraćega radnog vremena dosad je koristilo 606 poslodavaca za više od 30.000 radnika.

Druga mjera odnosi se na uvođenje stupnjevanja potpora za poslodavce u skladu s padom prometa. Tako će potporu od 2.000 kuna po radniku dobiti poslodavac za pad prometa od najmanje 40 posto, potporu od 2.500 kuna za pad prometa od 45 do 50 posto, 3.000 kuna po radniku bit će za pad prometa od 50 do 55 posto. Tri i pol tisuće kuna dobit će se za pad od 55 do 60 posto, dok će 4.000 kuna po radniku dobiti poslodavci kojim je promet pao 60 i više posto. Na te iznose korisnici potpora oslobađaju se plaćanja doprinosa.

Novost je da se pad prometa od sada više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već će se uspoređivati pad prometa u drugom i trećem kvartalu s prometom u tim istim kvartalima 2019., kako bi slika bila realnija.

Iznimka će pritom biti sektori kojima je rad ograničen odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, primjerice, usluge hrane i pića, koji će imati mogućnost odabira što im je povoljnije, mjesečna ili kvartalna usporedba.

Dosad je za mjere očuvanja radnih mjesta isplaćeno 6,85 milijardi kuna, a do kraja godine taj iznosi prijeći će 7,2 milijarde kuna.

Hrvatska udruga poslodavaca zadovoljna je redizajnom mjera pomoći gospodarstvu, ali upozorava na to da rad nije jedini trošak poslovanja te da je likvidnost za mnoge i dalje ozbiljan problem, a pad prihoda i manji od 40 posto može biti fatalan, posebno za male i srednje poduzetnike.

 

P.hr/I.G.